11.29.2021 3:30

Cum calculezi cât costă o maşină second hand

Maşinile second-hand atrag multă lume prin preţul lor scăzut, dar si pentru că deprecierea în timp este mai mică decât a maşinilor noi.

Ca regulă generală, valoarea unei maşini noi se prăbuşeşte încă din momentul în care s-a ieşit cu ea pe poarta dealerului cu cel puţin 10%. Devalorizarea sa poate fi şi de până la 30% în primul an, continuând apoi să scadă cu 5-8% pe an – dacă este fabricată în Germania, cu mai puţin, dacă este fabricată în Italia sau Franţa, cu mai mult. Tot ca regulă generală, o maşină de trei ani vechime ar trebui să coste, în funcţie şi de kilometraj şi de dotări, 50% din preţul uneia noi.

Deci dacă doriţi să aflaţi cât e preţul corect, aplicaţi o reducere de 20% pentru primul an, apoi o medie de 6-7% pentru fiecare an care urmează . Consultaţi şi site-urile de anunţuri auto pentru a vedea preţul mediu la care se vând maşinile similar dotate.

Merită să iei maşini rulate din România, sau din Vest?

În principiu, maşinile din Germania şi alte ţări au preţuri mai mici cu 10-20% şi sunt mai bine întreţinute decât cele plimbate prin România. Includeţi însă costurile deplasării, ale întocmirii actelor, precum şi taxele care s-ar putea să fi fost deja plătite pentru maşinile deja înmatriculate în România. De asemenea, nu orice maşină găsită pe site-urile de anunţuri nemţeşti merită deplasarea – multe dintre ele sunt ţepe la fel de rele ca acelea din România.

Ca principiu, rezervaţi-vă cel puţin 5-6 maşini situate într-un singur oraş, preferabil la dealeri apropiaţi, pentru a nu risca să faceţi deplasarea degeaba. Feriţi-vă de maşinile „conduse de o bătrânică” şi „ţinute în garaj”, cu preţuri prea bune pentru a fi adevărate. Şi, în fine, verificaţi atent normele de poluare ale maşinii, pentru a nu avea surprize când reveniţi în ţară!

Din România merită să apelaţi şi la ofertele second-hand ale dealerilor auto de maşini noi, cu condiţia să vă ofere o garanţie solidă, dar mai ales să negocieze la preţ. Puteţi verifica şi forumurile auto monomarcă, acolo unde proprietarii de maşini le pun la vânzare cu întreg istoricul lor. Nu ezitaţi să căutaţi maşina dorită şi în cartierul în care locuiţi, căci vecinul vă va înşela mai greu.

Sursa: promotor.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto