- Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie! - https://www.auto-business.ro -

Cat de mult creste consumul in conditii de vara

Posted By Andreea Fagadar On 31 iulie 2014 @ 15:30 In Aer Conditionat,Articole | No Comments

Oricine stie ca utilizarea aerului conditionat presupune si cresterea consumului de carburant. Functiile sale principale sunt de a raci atmosfera interioara si de a elimina umiditatea.

La pornirea aerului conditionat, motorul va suporta o sarcina suplimentara, de a pune in miscare si acest compresor. Care are nevoie de niste cai putere, deci, pentru ca masina sa-si pastreze nivelul performantelor, motorul va face efort mai mare. Deci va consuma mai mult.

Cat de mult creste consumul, ramane o dezbatare aprinsa, dar un lucru e clar: exista diferente dictate de capacitatea cilindrica a motoarelor, dar mai ales de tipul de alimentare si de combustibilul folosit. Iar cei de la Emissions Analytics [1] au incercat sa faca lumina in ce priveste diferentele in functie de motorizari.

Astfel, in urma unui studiu intreprins pe un numar de peste 100 de masini (cu motoare pe benzina, diesel si hibride), specialistii au ajuns la niste concluzii interesante.

Testul a fost destul de simplu: pe un traseu bine stabilit, atat in mediu urban, cat si pe autostrada, fiecare masina a fost utilizata cu aerul conditionat oprit, respectiv cu aerul conditionat pornit. Dupa care s-au comparat consumurile obtinute in cele doua situatii.

Fara surprize: consumul creste mai mult in oras decat pe autostrada cand se utilizeaza aerul conditionat.

Astfel, in mediu urban, consumul creste cu 5,4% cand se utilizeaza aerul conditionat, in timp ce pe autostrada, la viteze mari, cresterea se cifreaza doar la 2,7%. Insa aici vorbim de o medie generala.

Poate ca procentele nu par semnificative, dar, dat fiind rulajul mediu anual al unei masini, ajungem la concluzia ca utilizarea din plin a aerului conditionat duce la cresterea nivelului poluarii.

peugeot-208-gti-home3 [2]

Citeste tot articolul. [3]


Article printed from Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie!: https://www.auto-business.ro

URL to article: https://www.auto-business.ro/articole/cat-de-mult-creste-consumul-mai-ales-in-conditii-de-vara.html

URLs in this post:

[1] Emissions Analytics: http://emissionsanalytics.com/air-con-on-in-the-sun/

[2] Image: http://www.auto-business.ro/wp-content/uploads/2014/07/peugeot-208-gti-home3.jpg

[3] Citeste tot articolul.: http://www.promotor.ro/masini-noi/dosar-analize/cat-de-mult-creste-consumul-masinii-vara-daca-folosesti-aerul-conditionat-13002622

Copyright © 2012 Autobusiness. All rights reserved.