09.18.2021 20:19

Asigurarile auto – paza buna trece primejdia rea

Anul trecut, firma de asigurare Astra a platit una dintre cele mai mari despagubiri RCA inregistrate pana acum:  2 milioane de euro. Despagubirea a fost achitata pentru un accident produs in strainatate.

Romanii au devenit cu timpul din ce in ce mai constienti de avantajele pe care le ofera aceste asigurari. Insa inainte de a alege intre un tip de asigurare sau altul, intre o firma de asigurari sau alta, este foarte important sa va documentati cat se poate de serios pentru a fi la adapost de eventuale neplaceri.

Asigurarile auto sunt de trei feluri, in functie de riscurile pe care le acopera:

  •     Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) – acopera pagubele produse tertilor, pe teritoriul Romaniei;
  •     Asigurarea de avarii si furt (CASCO) – acopera riscurile la care este supus autoturismul propriu;
  •     Cartea Verde – acopera pagubele produse tertilor in strainatate.

 

   Asigurarea RCA obligatorie

Daca ati cumparat un autovehicul nou, polita RCA poate fi incheiata direct la vanzator, cu un asigurator autorizat. Se recomanda sa procedati astfel deoarece asigurarea auto intra in vigoare imediat iar autoturismul este protejat chiar pe parcursul primului drum efectuat.

Daca autovehiculul este dobandit in regim de leasing obligatia incheierii asigurarii RCA revine societatii de leasing.

Daca achizitionati un autovehicul second hand, asigurarea RCA a vanzatorului inceteaza in clipa in care intra in vigoare contractul de vanzare-cumparare. De aceea se recomanda sa incheiati cat mai repede polita RCA proprie pentru a beneficia de asigurare din momentul in care intrati in posesia noului autovehicul. Organele de politie nu va vor elibera numar provizoriu inainte ca dumneavoastra sa faceti dovada ca sunteti asigurat.

Atunci cand comparati ofertele de tarife pentru polita RCA obligatorie disponibile, trebuie sa tineti cont si de limitele in care asiguratorii RCA raspund in caz de accident. In situatia in care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat, diferenta va trebui sa o platiti dumneavoastra.

Daca sunteti proprietar de autovehicul si nu incheiati polita RCA sau circulati cu ea expirata, savarsiti o contraventie si sunteti pasibil de amenda de la 1000 la 2000 RON si retinerea certificatului de inmatriculare.

Lipsa unei asigurari auto RCA va putea fi identificata si din baza de date la nivel national. In acest caz, veti fi instiintati si, daca in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu faceti dovada ca ati incheiat asigurarea obligatorie, inmatricularea autovehicului dumneavoastra va fi suspendata din oficiu. Daca circulati avand inmatricularea suspendata riscati o amenda cuprinsa intre 3000 si 5000 RON.

In caz de accident asigurati-va ca aveti cat mai multe informatii. Notati cu precizie urmatoarele: data, ora, locul, strada si numarul, daca accidentul a avut loc in localitate sau nu, km conform bornei, numerele de inmatriculare ale masinilor implicate in accident, numele soferilor implicati in accident, precum si numele martorilor daca e cazul, seria si numarul asigurarii RCA auto emise pentru celalalt vehicul implicat in accident.

Dupa producerea accidentului trebuie sa dati o declaratie la Politie in legatura cu evenimentul produs sau sa completati formularul de constatare amiabila de accident. Acest document ii va permite asiguratorului sa stabileasca vinovatia conducatorilor auto implicati in accident si pagubele produse.

Daca in accident sunt implicate mai mult de doua autovehicule, daca accidentul s-a soldat cu vatamari corporale sau daca conducatorii auto implicati in accident nu vor sa apeleze la formularul de constatare amiabila cei implicati trebuie sa se adreseze obligatoriu organelor de politie.

Documentele necesare pentru declararea evenimentului la politie sunt: permisul de conducere, certificatul de inmatriculare a autovehiculului, buletinul/cartea de identitate, documentele de transport (daca este cazul), copie dupa asigurarea RCA auto a celuilalt vehicul implicat (daca situatia permite) sau informatiile referitoare la seria, numarul si emitentul acesteia, notate de dumneavoastra in situatia in care nu puteti obtine aceasta copie, asigurarea RCA auto pentru vehiculul propriu si seria si numarul asigurarii RCA auto. Politia va intocmi un proces verbal si va elibera o autorizatie de reparatie.

Documentele necesare la societatea emitenta a asigurarii auto, in vederea avizarii unui accident si obtinerii unei autorizatii de reparatie sunt: formularul de constatare amiabila completat de ambii conducatori auto (dupa caz, documentele eliberate de catre Politie pompieri sau alte institutii abilitate care atesta producerea evenimentului), permisul de conducere al soferului implicat in accident, certificatul de inmatriculare a autovehiculului, buletinul/cartea de identitate a persoanei care avizeaza dauna, procura notariala de la proprietarul persoana fizica, in cazul in care vehiculul nu-ti apartine sau imputernicire/delegatie de la proprietarul persoana juridica, asigurarea RCA auto valabila la data evenimentului de la celalalt conducator auto sau, dupa caz, polita de asigurare RCA auto pentru autovehiculul tau.

   Asigurarea CASCO facultativa

Pe baza asigurararii CASCO proprietarul vehiculului asigurat poate fi despagubit, indiferent daca daunele au fost sau nu provocate de vehiculul inscris in polita de asigurare.

Autoturismul va fi asigurat la o valoare cat mai apropiata de cea reala. Valoarea reala este cea a autovehiculului nou, din care se scade uzura stabilita in functie de vechime.

In cazul producerii evenimentului acoperit prin asigurare, asiguratul are datoria sa furnizeze urmatoarele informatii: numele si prenumele asiguratului, numarul politei si datele de valabilitate ale asigurarii, numarul de inmatriculare si seria de sasiu inscrise in certificatul de inmatriculare, locul producerii evenimentului si numarul persoanelor implicate.

Riscurile care nu sunt acoperite de asigurarea CASCO sunt: daune de consecinta, daune la parti componente, daune cauzate de trepidatii in timpul mersului, daune rezultate din accidente produse ca urmare a unei defectiuni tehnice, pierderea uzuala in greutate sau uzura normala, asamblare, razboi, greva, confiscare, avariere din ordinul oricarui guvern sau oricarei autoritati publice.

Cererea de despagubire trebuie sa contina: polita in original, dovada de plata a primei, documentul de transport, factura marfurilor, documente care sa ateste producerea daunei si actele de constatare ale politiei.

Pentru sectiunea avarii si furt sunt luate in considerare riscurile urmatoare: incendiu, trasnet, explozie, ciocniri, loviri sau rasturnari. Se acorda despagubiri si pentru furtul autovehiculului sau al unor parti componente, pentru cheltuielile legate de transportul la atelierul de reparatii si pagubele datorate masurilor luate in timpul producerii evenimentului. In cazul in care autoturismul sau partile furate au fost gasite dupa plata despagubirii, asiguratul este obligat sa inapoieze despagubirea primita. Constatarea si evaluarea pagubelor se face de asigurator impreuna cu asiguratul.

Dosaru va contine: instiintarea asiguratorului in termenul prevazut, certificatul de inmatriculare, procesul verbal al inspectorului de daune, fotografii, polita de asigurare, actele de reparatie si referatul de plata privind dauna auto.

   Cartea Verde

Daunele pe care le produceti unei terte persoane, cu autoturismul dvs., in afara teritoriului Romaniei sunt platite de catre societatea de asigurare la care ati incheiat contractul de asigurare. In caz de accident trebuie sa faceti dovada Cartii Verzi organelor care cerceteaza evenimentul (politie, agent de asigurare al pagubitului). Daca autoturismul dvs. a fost avariat din vina unei terte persoane straine, in afara teritoriului Romaniei, trebuie sa procedati conform instructiunilor societatii de asigurare de la care ati cumparat Cartea Verde.

Sursa: asigura.ro

Ana-Maria Suciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto