09.22.2021 18:33

Amenzi rutiere ametitoare in 2013

De la 1 februarie, cea mai mica amenda este de 150 de lei, fata de 134 lei cat era inainte de aceasta data. Cele mai mari sanctiuni pot ajunge pana la 7.500 de lei.

In clasa I se acorda doua sau trei puncte de amenda, suma variind intre 150 și 225 lei.

Sancțiunile care se incadreaza in clasa a II-a, prevad acordarea de patru sau cinci puncte de amenda, valoarea acestora fiind cuprinsa intre 300 și 375 de lei.

Abaterile care ii incadreaza pe soferi in clasa a III-a de amenda, sunt sanctionate de la sase la opt puncte de amenda, valoarea osciland intre 450 si 600 de lei.

In clasa a IV-a se acorda de la 9 la 20 de puncte amenda, cuantumul fiind stabilit de la 675 la 1.500 de lei.

In ultima clasa (persoane juridice)  politistii pot acorda intre 21 și 100 puncte de amenda. In acest caz, valoarea amenzilor pornește de la 1.575 lei si poate ajunge pana la 7.500 de lei.

Situații in care se aplica amenda

Pentru clasa I de acordare a punctelor amenda se califica soferii care nu poarta centura de siguranta, cei care conduc o masina avariata peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei si cei care lasa volanul liber in trafic.

In clasa a II-a, se aplica puncte amenda pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare, conducerea unei masini care nu este dotata cu trusa medicala, triunghi reflectorizant si stingator (omologate) si pentru nerespectarea regulilor privind depasirea și culoarea semaforului.

In clasa a III-a intra soferii care sunt prinsi de politisti conducand o masina cu permis expirat si cei care nu pastreaza o distanta laterala suficienta fata de autoturismele care circula din sens opus.

In clasa a IV-a  se aplica punce daca masina nu are inspectia tehnica la zi sau daca soferul a montat pe masina dispozitive care perturba functionarea normala a radarelor. La aceasta categorie pot fi amendati si soferii sau pasagerii care ii injura pe ceilalti participanti la trafic.

In noul proiect sunt majorate la clasa a V-a de sanctiuni (in ce priveste cuantumul amenzii) urmatoarele fapte (persoane fizice): conducerea sub influenta bauturilor alcoolice (daca fapta nu constituie infractiune), neacordarea prioritatii pietonilor pe trecere, depasirea cu mai mult de 60km/h a vitezei maxime admise (in functie de sectorul de drum si categoria masinii).

Ana-Maria Suciu

Comentarii (1):

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto