11.27.2021 13:43

Alcoolul la volan este un … accident!

Campanie de responsabilizare pentru şoferii români!
Alcoolul la volan este un … accident!

În România, peste 6% dintre accidentele rutiere grave sunt produse ca urmare a consumului de alcool, în contextul în care rapoartele Comisiei Europene înregistrează o rată de 99 decese într-un an la 1.000.000 de locuitori. Astfel, tara noastră se află pe primul loc în acest clasament negativ, urmată fiind de Croatia (79) si Polonia (74). La polul opus, regăsim tări precum Marea Britanie (28), Elvetia (27) si Suedia (25).

 

Chiar dacă ocupă primul loc la acest capitol, România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveste conduita responsabilă a soferilor, în special prin campanii de responsabilizare socială si prin înăsprirea pedepselor privind conducerea sub influenta băuturilor alcoolice. Aceste măsuri au avut ca rezultate scăderea numărului de accidente rutiere cu 18%, în 2017 fată de 2010, media Uniunii Europene fiind de 20%.
În acest context, Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, în parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Iasi si MedLife, demarează, începând cu data de 11 mai 2019, de la ora 11, la Iasi, campania “Alcoolul la volan este un … accident!”, menită să-i informeze şi să-i conştientizeze pe şoferi asupra riscurilor la care se expun, atât ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic, atunci când se urcă la volan în stare de ebrietate.
În cadrul campaniei, vor fi împărţite peste 5.000 de pliante, brelocuri şi odorizante, care conţin informaţii despre efectele alcoolului asupra comportamentului la volan, modalităţile de prevenire şi sancţiunile prevăzute de Codul Rutier.

Care sunt simtompele în funcţie de gradul alcoolimiei?


Potrivit specialiştilor de la Asociaţia PsihoTrafiQ, reacţiile la volan ale şoferilor încetinesc simţitor direct proporţional cu creşterea alcoolimiei. Astfel, la o alcoolimie de 0,3 la mie, şoferului i se înceţoşează imaginea şi nu mai estimează corect distanţele, la o alcoolimie de 0,5 la mie, i se micşorează viteza de reacţie şi nu mai estimează corect viteza cu care conduce. La o alcoolimie de sub 0,8 la mie, imaginea scade din claritate cu 10-20%, iar sub 1,1 la mie, acuitatea vizuală se reduce cu 20-30 de procente, timpii de reacţie cresc semnificativ, are tulburări de echilibru, nu poate vorbi coerent şi capacitatea de a conducere este serios afectată.
“Consumul de alcool încetineste functiile sistemului nervos central, iar ca o consecintă, soferul nu va putea efectua sarcinile de rutină pentru a conduce în limite de sigurantă. Astfel, consumul de alcool are un efect dramatic asupra abilitărtlor soferului de a prelucra informatii sau asupra abilitătilor sale cognitive, iar coordonarea ochi-mână sunt încetinite considerabil. Din nefericire, soferii mai tineri sunt mai predispusi să se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, în special deoarece ei cred că nu li se pot întâmpla nimic rău. Totodată, ca o consecintă benefică a mai multor campanii de responsabilizare socială pe care Asociatia PsihoTrafiQ le-a demarat în mai multe orase din România, constatăm cu bucurie că numărul accidentelor rutiere mortale a scăzut, fată de anul 2010, cu 18%”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Sigurantă Rutieră PsihoTrafiQ.

Campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, nominalizate de Comisia Europeană
Asociaţia “PsihoTrafiQ” a derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi românie. Printre acestea, amintim campaniile naţionale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” şi “Alcoolul la volan este un accident”, desfăşurate în Constanţa, Bistriţa, Bucureşti şi judeţul Prahova, campanii de responsabilizare socială care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeană a Sigurantei Rutiere – (http://www.erscharter.eu/en/content/national-campaign-sleepiness-driving-real-danger-social-responsibility-campaign), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016 (http://www.erscharter.eu/ro/excellence-road-safety-awards-2016). Totodată, Asociaţia organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulţi experţi în psihologia transportului, care să promoveze educaţia rutieră şi atitudinile responsabile în trafic. Mai multe informaţii găsiţi pe www.psihotrafiq.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto