09.23.2021 7:55

2014: va fi cel mai slab an in constructia de autostrazi

Cel mai prost an în constructia de autostrazi de pana acum va fi 2014

Dupa 230 km de autostrada inaugurati în ultimii doi ani, în 2014 se vor putea vedea rezultatele mult-laudate de actualii guvernanti – nici macar 50 km finalizati.

Nici acum, când am intrat deja în cel de-al II-lea trimestru al anului, autoritatile nu stiu câti kilometri de autostrada vor fi inaugurati în acest an. Ministrul transporturilor, Dan Sova, spune ca mai are nevoie de doua-trei luni pentru a putea oferi mai multe date referitoare la finalizarea lucrarilor de constructie de autostrazi, recunoscând însa ca „nu vor fi atât de multi kilometri ca anul trecut“.

Într-o conferinta organizata la finele lunii martie, ministrul Sova a declarat ca „ceea ce s-a reusit în 2013 la CNADNR nu s-a mai realizat niciodata“. „S-au licitat cu finalizare 289 km cu atribuire în 2013, avem în constructie în acest moment 465 km“, a spus Sova. Doar ca datele prezentate nu se regasesc ?i în teren.

Anul trecut, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) a reusit performanta sa scoata la licitatie o singura autostrada: Sebes -Turda, cu o lungime de 70 km. Ceilalti 220 km provin din licitatiile pentru care s-au depus oferte în august 2012 si la care membrii comisiei au taraganat evaluarea ofertelor mai bine de 10 luni, iar pâna la semnarea contractelor si emiterea ordinului de începere a lucrarilor au mai trecut 5-6 luni. Abia la finele anului  trecut si în prima luna a acestui an au fost emise aceste avize, care permit constructorilor sa demareze lucrarile.

Constructia efectiva dureaza 18 luni, ceea ce înseamna ca abia în a II-a parte a anului viitor vom putea circula pe urmatoarele loturi: Timisoara –Lugoj lotul 2 (25,60 km), Lugoj –Deva loturile 2, 3 si 4, cu o lungime totala de (72 km).

Lucrarile la Sebes-Turda, autostrada care va lega coridorul IV de cei 52 km dintre Câmpia Turzii si Gilau, parte din Autostrada Transilvania, au ca termen de finalizare anul 2015 sau chiar 2016, în contextul în care exista mai multe contestatii si procese în derulare la Curtea de Apel.

Autostrazi

citeste articolul integral in Capital 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto