07.29.2021 9:09

2012: Cele mai vândute masini din România!

Din cele 66.436 de autoturime noi inmatriculate in Romania, Dacia Logan a fost cel mai vandut si in 2012.

In 2012 s-au vândut în România nu mai putin de 325 modele diferite de autoturisme, inclusiv unele versiuni de caroserii, dar si van-urile de max. 8 persoane, pe care importatorii le-au introdus în categoria autoturisme.Un numar-record de SUV-uri s-au aflat în oferta dealerilor spun cei de la Comunicatedepresa.ro

În total, dupa primele statistici ale Ministerului Afacerilor Interne, la finalul anului 2012 au fost cumulate 66.436 de autoturisme noi înmatriculate pe teritoriul României, iar cel mai vândut automobil din România a fost din nou Dacia Logan

Anul trecut s-au vândut în România nu mai putin de 325 modele diferite de autoturisme, inclusiv unele versiuni de caroserii, dar si van-urile de maximum 8 persoane, pe care importatorii le-au introdus în categoria autoturisme. Un numar-record de SUV-uri s-au aflat în oferta dealerilor.

În total, dupa primele statistici ale Ministerului Afacerilor Interne, la finalul anului 2012 au fost cumulate 66.436 de autoturisme noi înmatriculate pe teritoriul României, iar cel mai vândut automobil din România a fost din nou Dacia Logan, cu 11.255 unitati.

Nici urmatoarele locuri din clasament nu sunt o surpriza, Skoda Octavia, cu 3.974 exemplare, si Dacia Duster, cu 3.580 de exemplare, completând podiumul unui Top 3 al celor mai cumparate masini.

Din pacate, volumul în care s-au vândut acestea este foarte mic, piata înregistrând o scadere de aproximativ 18%, în comparatie cu cele 81.700 de autoturisme înmatriculate anul trecut. O situatie interesanta se înregistreaza pe locurile 5 si 6, unde 2 modele (Ford Fiesta si Ford Focus) au un total de masini vândute egal, si se afla la foarte mica distanta de locul 4 (VW Golf). VW Golf este liderul hatchback-urilor compacte, Ford Fiesta este cel mai vândut supermini, iar Ford Focus se vinde în doua versiuni de caroserie, hatchback si sedan.

Cea mai vânduta clasa a fost clasa B, daca încadram Dacia Logan aici, asa cum este normal, pe locul al II-lea fiind clasa compacta, care este si cea mai vânduta clasa la masini din import. O informatie interesanta este legata de numarul de modele disponibile pe piata: din cele 317 modele, segmentul SUV-urilor coduce detasat cu 67 de modele de autoturisme distincte, aflate în showroom-uri, comparativ cu restul claselor unde sunt aproximativ 40 de modele în fiecare (în cele mai populare).

Pe segmente, liderii sunt, în genmeral, ma?ini care au condus si în anii trecuti, dar exista si situatii noi, unde modele nou-lansate au devenit best-seller.

Clasa A

În clasa A, cea mai mica, este un astfel de exemplu, unde VW Up a depasit la limita Toyota Aygo, dar si Chevrolet Spark.

Clasa B

În segmentul Supermini (B), Dacia Logan conduce detasat, dar pe locul al doilea si lider la modele de import se afla Ford Fiesta, un hatchback care a urcat în clasament în acest an.

Clasa C

În clasa compacta (C), pe prima pozitie, detasat, se afla notchback-ul Skoda Octavia, urmat însa de cele doua modele concurente, VW Golf si Ford Focus, aflate la egalitate.

Clasa D

La clasa medie (D), liderul este unul traditional deja, VW Passat, acelasi de ani buni, semn ca românii care vizeaza acest segment sunt mai traditionalisti.

Clasa E

O clasa mai sus, în segmentul dedicat executivelor (E), pe prima pozitie se afla BMW Serie 5, însa Skoda Superb, aflata la limita dintre clasele medie si mare  ar deveni lider daca ar fi acceptata.

Clasa F

În fine, clasa F, a limuzinelor de top este condusa de Audi A8, detasat, cu un volum aproape dublu fata de urmatoarele clasate. În completare, tot un Audi, de data aceasta A7, conduce segmentul Grand Tourer–elor.

Clasa SUV

Într-unul dintre cele mai populare segmente ale momentului, cel al SUV-urilor (inclusiv crossovere), liderul incotestabil Dacia Duster este urmat de un automobil de mici dimensiuni, Suzuki SX4, care a reusit sa detroneze nume mai titrate, precum VW Tiguan.

Clasa MPV

De asemenea, la MPV-uri, o nisa tot mai populata, avem un new-entry, Dacia Lodgy, care s-a instalat confortabil pe primul loc. Aici trebuie mentionat si Ford B-Max, care desi se afla doar pe locul al III-lea, are doar 5 luni de vânzari.

Clasa Sport

Încheiem rezultatele pe clasele de turisme cu segmentul sport, care cuprinde toate modelele ce au un caracter sportiv (coupeuri, roadstere, cabrio). Lider aici este VW Scirocco, urmat la foarte mica distanta de BMW Z4.

Clasa Minibus si utilitare de pasageri

O mentiune speciala despre clasa minibus-urilor si utilitarelor de pasageri, unde VW Caddy se afla pe prima pozitie, iar Dokker a urcat deja pe locul 3.

Informatii detaliate si analize pe fiecare segment, inclusiv ierarhii complete ale acestora veti putea gasi în zilele viitoare pe Autobis.ro. De asemenea, vom publica statistici detaliate priind marcile premium. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto