12.01.2021 21:09

Ford EcoBoost: Motorul International al Anului

Micul, dar puternicul motor Ford EcoBoost de 1 litru câstiga premiul pentru Motorul International al Anului pentru al III-lea an consecutiv, un record fara precedent.

Motorul Ford EcoBoost de 1 litru a fost desemnat Motorul International al Anului 2014, realizând un record fara precedent de 3 victorii consecutive

Motorul puternic si cu consum redus EcoBoost de 1 litru, care propulseaza Fiesta si alte noua modele din gama Ford, a fost de asemenea desemnat „Cel mai bun motor cu capacitatea mai mica de 1 litru” pentru al III-lea an consecutiv

Membrii juriului au laudat motorul EcoBoost de 1 litru ca fiind „unul dintre cele mai bune exemple de proiectare a grupului motopropulsor”, depasind în clasament motoare provenind de la marci premium si „supercar- uri

Noile modele Fiesta Red Edition si Fiesta Black Edition vor deveni cele mai puternice masini de serie cu motor de 1 litru construite vreodata atunci când viguroasa versiune de 140 CP îsi va face debutul

Turbocompresorul se roteste la turatii de aproape doua ori mai mari decât cele montate pe motoarele masinilor de Formula 1 – peste 4.000 de rotatii/secunda

Motorul produs la uzinele din Koln (Germania), Craiova (România) si Chongqing (China) este acum disponibil în 72 de tari din toata lumea

Un mic motor pe benzina care propulseaza modelele Ford, printre care si noul Fiesta, a învins competitorii provenind de la marci premium si „supercar„, câstigând „Oscarul” industriei auto si realizând un record fara precedent de trei victorii consecutive.

Motorul EcoBoost de 1 litru produs de Ford Motor Company, ce reduce consumul de combustibil fara a dezavantaja puterea, a fost desemnat azi Motorul International al Anului 2014, datorita manevrabilitatii, performantelor, consumului, rafinamentului si tehnologiei sale.

Un juriu format din 82 de jurnalisti auto din 35 de tari au desemnat de asemenea motorul EcoBoost de 1 litru drept „Cel mai bun motor cu capacitatea mai mica de 1 litru” pentru al III-lea an consecutiv, cu ocazia evenimentului Engine Expo 2014 de la Stuttgart.

Stiam ca acest mic motor de 1 litru va trebui sa fie revolutionar pentru a putea asigura un pachet complet de consum redus, performante surprinzatoare, silentiozitate si rafinament”, a spus Bob Fascetti, vicepresedinte, Ford Powertrain Engineering.

Multumita abordarii noastre de dezvoltare One Ford, EcoBoost continua sa reprezinte standardul în ceea ce priveste puterea combinata cu un consum redus pentru un motor pe benzina de capacitate mica”.

Motorul a câstigat pâna acum 13 premii majore. Pe lânga cele 7 premii câstigate în 3 editii ale competitiei Motorul International al Anului, printre care Cel mai bun motor nou în 2012, motorul EcoBoost de 1 litru a mai câstigat:

– Premiul International Paul Pietsch 2013 pentru inovatie tehnologica, în Germania,

– Trofeul Dewar din partea Clubului Automobilistic Regal din Marea Britanie

– Premiul pentru inovatie din partea revistei americane Popular Mechanics.

Ford este de asemenea primul producator auto care a câstigat un trofeu Ward’s 10 Best Engines cu un motor în 3 cilindri.

Competitia de anul acesta a fost cea mai strânsa de pâna acum, dar motorul EcoBoost de 1 litru continua sa iasa în evidenta din toate punctele de vedere importante: rafinament, flexibilitate surprinzatoare si eficienta excelenta”, a spus Dean Slavnich, copresedinte al celei de-a 16-a editii a premiilor Motorul International al Anului si redactor al revistei Engine Technology International.

Motorul EcoBoost de 1 litru este unul dintre cele mai bune exemple de proiectare a grupului motopropulsor”.

Marsul triumfal al motorului EcoBoost de 1 litru

Lansat în Europa în anul 2012 pe Ford Focus, motorul EcoBoost de 1 litru este acum disponibil pe alte noua modele:

– Ford Fiesta

– Ford B-MAX

– Ford EcoSport

– Ford C-MAX

– Ford Grand C-MAX

– Ford Tourneo Connect

– Ford Tourneo Courier

– Ford Transit Connect

– Ford Transit Courier

Noul Mondeo va continua implementarea europeana a motorului EcoBoost de 1 litru odata cu lansarea acestuia în cursul acestui an, devenind cel mai mic motor echipat pe un model de familie de dimensiune asa de mare.

Deja disponibil în versiunile de putere de 100 CP si 125 CP, Ford a lansat recent o noua versiune de 140 CP a motorului pe modelele Fiesta Red Edition si Fiesta Black Edition, cele mai puternice masini de serie cu motor de 1 litru produse vreodata, cu o accelerare 0-100 km/h în 9 secunde, o viteza maxima de 201 km/h, un consum de 4,5 l/100 km si emisii de 104 g/km CO2*.

Una din 5 masini Ford vândute pe cele 20 de piete traditionale ale marcii din Europa sunt modelele Ford echipate cu motorul EcoBoost de 1 litru**.

În primele 5 luni ale anului 2014, pietele unde motorul EcoBoost de 1 litru s-a dovedit a fi cel mai popular au fost Olanda (38% din toate masinile cumparate), urmata de Danemarca (37%) si Finlanda (33%).

Uzinele europene ale Ford din Koln (Germania) si Craiova (România) produc câte un nou motor EcoBoost la fiecare 42 de secunde si au depasit de curând pragul de 500.000 de unitati.

Au trecut 3 ani si au aparut multe motoare în trei cilindri, dar motorul Ford EcoBoost de 1 litru este înca cel mai bun”, a declarat italianul Massimo Nascimbene, membru al juriului si jurnalist.

Putere globala

Vehiculele Ford echipate cu motorul EcoBoost de 1 litru sunt acum disponibile în 72 de tari din toata lumea. Clientii din Statele Unite vor putea cumpara noul Focus cu motor EcoBoost de 1 litru în cursul acestui an, iar modelul Fiesta cu acelasi motor este deja disponibil.

Ford a demarat recent productia motorului EcoBoost de 1 litru la Chongqing (China) pentru a sustine cererea de pe pietele din zona Asia-Pacific. În primul trimestru al anului 2014, mai mult de 1/3 din clientii modelului noul Fiesta din Vietnam au optat pentru motorul EcoBoost de 1 litru.

Succesul motorului EcoBoost de 1 litru a crescut ca un bulgare de zapada. De la lansarea sa, i-am extins disponibilitatea în cadrul gamei de modele Ford si pe pietele din întreaga lume, stabilind un nou standard global în ceea ce priveste proiectarea grupului motopropulsor, care asigura un beneficiu direct clientilor, în ceea ce priveste atât consumul, cât si performanta”, a declarat Barb Samardzich, chief operating officer, Ford of Europe.

Proiectare inovativa

Peste 200 de ingineri si proiectanti de la centrele de cercetare si dezvoltare ale Ford din Aachen si Merkenich (Germania) si Dagenham si Dunton (Marea Britanie) au petrecut peste 5.000.000 de ore la dezvoltarea motorului EcoBoost de 1 litru.

Turbocompresorul compact, cu inertie redusa al motorului se roteste cu pâna la 248.000 rpm, adica peste 4.000 de rotati/secunda si aproape de doua ori mai mult decât turatia maxima a turbocompresoarelor echipate pe motoarele masinilor de Formula 1, versiunea 2014.

Motorul EcoBoost de 1 litru cu 140 CP dezvolta o suprapresiune de 1,6 bar (24 psi). Presiunea de combustie maxima de 124 bar (1.800 psi) este echivalenta cu un elefant african de 5 tone care apasa pe piston.

Cu un bloc motor din fonta suficient de mic pentru a încapea în compartimentul de bagaje de mâna dintr-un avion, motorul este de asemenea echipat cu o chiulasa cu un racord de evacuare integrat care reduce temperaturile de evacuare, asigurând un raport aer-combustibil optimizat. O volanta si un design al fuliei frontale inovative au îmbunatatit rafinamentul în comparatie cu modelele traditionale de motoare în trei cilindri.

Frecarea în motor este redusa datorita  pistoanelor special placate,  segmentilor de piston cu tensiune redusa,  etansarilor si lagarelor arborelui cotit cu frictiune redusa si a designului  curelei de distributie lubrifiata. Pompa de ulei cu debit variabil adapteaza procesul de lubrifiere la necesar si optimizeaza presiunea uleiului asigurând un consum îmbunatatit.

Motorul EcoBoost de 1 litru a fost creat ca un motor  cu capacitate cilindrica foarte mica care sa satisfaca cea mai mare provocare automobilistica din lume – rafinament fara compromis, performanta si consum excelent”, a spus Andrew Fraser, manager, Gasoline Calibration, Ford of Europe.

Secretul succesului EcoBoost este o gama de tehnologii inovative care asigura beneficiile unei masini de dimensiuni mari oferite de un motor mic.

Ford-EcoBoost-Engine

* Consumul de combustibil si emisiile de CO2 declarate sunt masurate în conformitate cu cerintele si specificatiile tehnice ale Reglementarilor europene (EC) 715/2007 si (EC) 692/2008 cu ultimele amendamente. Consumul de combustibil si emisiile CO2 sunt precizate pentru un tip de vehicul si nu pentru o singura masina. Procedura de test standard aplicata permite comparatia dintre tipuri de vehicule diferite si producatori diferiti. Pe lânga eficienta consumului unei masini, comportamentul de condus precum si alti factori non-tehnici joaca un rol în determinarea consumului de combustibil si emisiile de CO2 ale unui autovehicul. CO2 este principalul gaz cu efect de sera responsabil de încalzirea globala. Rezultatele exprimate în MPG (Miles per Gallon – mile parcurse cu un galon de carburant) corespund de asemenea ciclului de conducere din Europa si sunt declarate în galoane imperiale. Rezultatele pot fi diferite de consumul din alte regiuni ale lumii din cauza ciclurilor de conducere si reglementarilor distincte de pe respectivele piete.

** Valorile se bazeaza pe 20 de tari europene. Austria, Belgia, Marea Britanie, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia si Elvetia.

Despre Ford Motor Company

Ford Motor Company, lider mondial în industria auto cu sediul în Dearborn, Mich., produce sau distribuie automobile pe sase continente. Cu aproximativ 183.000 de angajati si 65 de fabrici în toata lumea, printre marcile auto ale companiei se numara Ford si Lincoln. Compania furnizeaza servicii financiare prin Ford Motor Credit Company. Pentru informatii suplimentare despre Ford si produsele sale globale, accesati www.corporate.ford.com.

Ford of Europe este responsabil pentru fabricarea, vânzarea si deservirea autovehiculelor Ford pe 50 de piete individuale si are aproximativ 50.000 de angajati la unitatile de productie detinute integral si aproximativ 69.000 de angajati daca se iau în considerare companiile mixte si operatiunile neconsolidate. În plus fata de Ford Motor Credit Company, operatiunile Ford Europa includ Divizia de Relatii Clienti Ford si 24 de unitati de productie (13 detinute integral sau societati mixte consolidate si 11 societati mixte neconsolidate). Primele masini Ford au fost livrate în Europa în 1903 – în acelasi an în care a fost fondata Ford Motor Company. Productia europeana a demarat în 1911. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto