07.09.2020 17:27

Soferii sanctionati in UE vor primi amenda acasa

Soferii care incalca regulile de circulatie in tarile UE sunt sanctionati de statul respectiv si vor primi amenda la adresa din Romania.

 

amenzi

Regula a fost legiferata print-un act nomativ publicat in Monitorul Oficial. Asfel daca ai incalcat o regula de circulatie intr-o tara europeana, amenda va ajunge acasa in el mult doua luni.

In acest fel, se faciliteaza schimbul transfrontalier de informatii privind incalcarile normelor de circulatie care afecteaza siguranta rutiera si executarea sanctiunilor atunci cand incalcarile respective sunt savarsite cu un vehicul inmatriculat in alt stat membru UE.

Odata transpusa in toate statele membre, directiva va permite crearea unei retele de schimb de date electronice din intreaga Uniune Euopeana pentru a identifica soferul implicat in savarsirea unor incalcari ale normelor de circulatie.

Comunicarea procesului verbal si a instiintarii de plata se va face prin posta, cu scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire. De asemenea, procesul verbal poate fi comunicat contravenientului si prin fax, e-mail sau orice alte mijloace ce asigura transmiterea acestuia si confirmarea de primire.

Practic, daca ai incalcat legea rutiera intr-un stat membru UE, iar autoritatile de acolo ti-au trimis o sanctiune pe care ai primit-o dupa doua luni, aceasta se prescrie. Daca, dimpotriva, primesti sanctiunea in termen de doua luni de la data expedierii, atunci esti bun de plata.

132828l_610x390_b_18b7884d_37722500

Unde platesti amenzile?

Dupa primirea procesului verbal, soferii vor putea efectua platile amenzilor prin intermediul serviciilor postale, al institutiilor financiar bancare sau folosind instrumente de plata electronica, daca au card.

Mai multe informatii aici.

  

Comentarii (1):

  1. Pana acum nu mi-am luat amenda cand am calatorit in strainatate, inainte cum se trimiteau amenzile? In schimb m-a prins un radar anul trecut, amenda tot prin posta a venit, de-asta nu vad diferenta intre sistemul vechi si cel nou, de trimitere a amenzilor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto