02.26.2020 20:44

Ordonanta care poate interzice autostopul

Autostopistii pot deveni pasibili pentru amneda conform unei modificari a legii 38/2003 pusa in dezbaterre publica de catre Ministerul Transporturilor.

Amenzile intre 1.000 si 5.000 de lei vor fi pasibile pentru persoane fizice sau juridice care efectueaza transport public de persoane cu un autoturism fara autorizatie.

Totusi este vizat transportul de personane contra-cost nu si cel gratuit. Daca in Europa autostopul presupune in mod obisnuit luarea unei persoane in masina fara ai pretinde vreun ban, in Romania este absolut obisnuit sa platesti.

Este foarte greu de dovedit, pe de alta parte, ca unui autostopist nu i s-au cerut bani – fie si pentru ca totul este „la mica intelegere” intre sofer si autostopist. Tocmai din acest motiv, normele de aplicare a acestei noi prevederi ar trebui sa distinga foarte clar intre taximetristii „la negru”, care vin cu masini marcate in mod fals ca taxiuri (masini galbene, de multe ori cu insemne care seamnana cu cele ale taximetrelor autorizate), si soferii care iau „la ocazie” autostopistii, altminteri legea ar lasa loc unor abuzuri – in special in zonele rurale, unde foarte multi practica autostopul pentru a se deplasa intre sate sau spre orase.

De asemenea, tot normele de aplicare ar trebui sa faca distinctia clara intre autoturisme si autovehicule de transport calatori, fie si pentru calificarea faptei si stabilirea cuantumului amenzii. Pentru ca una este sa iei o persoana intr-un autoturism, si alta este să efectuezi transporturi „la negru” cu calatori intr-un microbuz.

Voi cum considerati ca ar trebui sa se intervina pentru a preveni fenomenul deplorabil al taximetrelor „pirat”, fara a afecta totusi autostopul obisnuit?

1sc3s41r.vichan

Citeste articolul original. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto