05.25.2020 8:40

Noua taxa pentru emisiile poluante

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule


Noua taxa pentru emisiile poluante

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

La propunerea Ministerului Mediului si Padurilor, Guvernul României a aprobat, în sedinta de miercuri, 11 ianuarie 2012, Hotarârea de Guvern privind normelor metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Normele metodologice reglementeaza anumite elemente cu caracter general cuprinse în Lege, fiind detaliate si unele notiuni privitoare la modalitatile de aplicare a acesteia.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a aparut marti, 10 ianuarie 2012, în Monitorul Oficial al României si va intra în vigoare, în data de 13 ianuarie 2012, conform Normelor de tehnica legislativa prevazite de Legea 24/2000. Tot de la aceasta data, Legea va putea fi si aplicata întrucât au fost aprobate si Normele care reglementeaza aplicarea acesteia. Noua taxa se aplica numai masinilor care se înmatriculeaza începând din 13 ianuarie 2012, data la care intra în vigoare noua Lege.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pâna la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentând diferenta de taxa platita.

Potrivit legii care are la baza principiul “poluatorul plateste“, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima data în România. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra în vigoare aceasta lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile în care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luând în considerare si deprecierea autoturismului.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule elimina discriminarea indirecta mentionata în hotarârile Curtii Europene de Justitie, în cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. Ca urmare a hotarârilor Curtii Europene de Justitie, statul român a fost obligat sa ia masuri pentru a elimina discriminarea indirecta în privinta platii taxei auto.

Hotarârea Curtii Europene de Justitie în Cauza C-402/09 Tatu spune ca taxa auto produce un dezavantaj la vânzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul României, în comparatie cu autovehiculele de ocazie având aceeasi vechime si aceeasi uzura care se vând pe piata nationala avea în vedere prevederile OUG 50 din 2008, în forma sa
initiala, tinând cont ca, în acea perioada, au platit taxa de prima înmatriculare numai cei care au adus din strainatate masini second-hand.

Având în vedere reducerea taxei de poluare cu pâna la 25%, cei care au platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferentei, în cazul în care suma este mai mare decât cea rezultata din aplicarea acestei legi.

Persoanele interesate sa vada daca au de recuperat bani ca diferenta, începând de vineri 13 ianuarie 2012, vor avea la dispozitie, pe site-ul AFM formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de organele fiscale.

Astfel, persoanele care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, însotita de urmatoarele documente, în original sau în copie:
- documentul doveditor al platii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont)
- copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.

Cererile de restituire, însotite de documentele necesare sunt solutionate de catre organele fiscale, în termen de 45 zile.

Plata sumelor reprezentând diferenta de taxa platita se face de catre organul fiscal competent:
- în contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire.
- la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, în baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume, pentru persoanele care nu au indicat, prin cererea de restituire, un cont bancar

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu:
- Programul Rabla
- Programul Casa Verde
- Programul de împadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor
- Programul national de îmbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi în localitati
- Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului
- Programul pentru cresterea productiei de energie din surse regenerabile
- Programul vizând protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare
- Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti.

sursa: Ministerul Mediului
 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto