09.18.2020 11:11

Cum verifici kilometrajul atunci cand cumperi o masina

Problema kilometrajului pare foarte simpla la prima vedere, ce poate fi mai simplu decat sa te urci in masina ,contact si citesti afisajul ca sa vezi numarul de kilometri. Piata este invadata de masini cu kilometrajul “ajustat”; cititi mai jos care sunt variantele de verificare a kilometrajului.

In ultimii ani au aparut foarte multe masini cu kilometrajul modificat ca urmare a exploziei de masini second-hand. Aşadar, revenind la modalitatile de verificare a kilometraj-ului, incepem cu cea mai simpla metoda si crestem treptat gradul de complexitate.

Dupa cercetarea piatei intocmim o curta lista de masini care ne intereseaza cu adevarat. Apoi abordam vanzatorul si solicitam datele tehnice ale masinii, unul din ele fiind si kilometrajul. Notati aceasta informatie si mergeti cu ea la inspectia fizica a masinii.

Metoda cea mai simpla este sa se verifice numarul de kilometri afisati in bord la pornirea motorului. Daca cifra corespunde cu cea comunicata de vanzator sau este apropiata atunci trecem la urmatoarea procedura.

Metoda diagnosticarii sistemelor electronice ale masinii este preferabil sa fie aplicata intr-un service autorizat al marcii respective sau se poate face si in service-uri multibrand care au acces la software-ul original de diagnosticare al producatorului sau la platformele de diagnosticare online. In aceasta situatie se compara valorile din odometru (calculatorul de bord) si calculatorul de motor. In functie de producator aceste informatii pot sa mai apara si in unitatea de control a inchiderii centralizate si chip-ul cheilor de contact sau in body-control module (BCM), daca valorile nu sunt identice sunt suspiciuni de frauda.

Verifică istoricul de service al autovehiculului. Producatorii pot elibera la cererea proprietarului un istoric de service al masinii in care se evidentiaza numarul de kilometrii cand masina a intrat in service-ul autorizat pentru efectuarea anumitor operatii. Este practic un jurnal in care sunt trecute cateva date care ne intereseaza in aceasta situatie: data de intrare in service, operatiunea efectuata si cel mai important, kilometrajul la intrarea in service, cel care ne intereseaza de fapt.

O alta varianta folosita pentru determinarea corectitudinii numarului de kilometrii afisati este rasfoirea carnetului de service. In aceasta situatie urmarim datele la care masina a intrat in service pentru efectuarea reviziilor sau a lucrarilor in garantie. In carnetul de service conform standardelor de marca sunt trecuti kilometrii cand masina a fost adusa la service. In functie de marca, perioada de garantie este, in general,  intre 2 si 5 ani sau un anumit numar de kilometri. In perioada de garantie, utilizatorul trebuie sa efectueze reviziile in intervalele de timp sau kilometri precizate de producator, dovada efectuarii acestor operatii in limitele impuse este carnetul de service.  De aceea, consultarea carnetului de service este o alta metoda buna de verificare a kilometrajului pentru masinile second-hand.

Precizam ca, niciuna dintre metodele de mai sus, nu este 100% sigura, fiecare are anumite zone care pot fi direct influentate de un vanzator abil (samsar), dar prin aplicarea lor combinata puteti elimina o mare parte din riscul cumpararii unei masini second-hand cu kilometraj-ul masluit.

viteza-kilometraj-640x400

Citeste articolul original. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto