12.05.2021 20:42

Cum faci test drive-ul unei masini second-hand

Un test-drive te poate determina sa iei decizia finala in privinta achizitionarii unei masini, fie ea noua sau second-hand. Pentru a face un test-drive corect si in urma caruia sa te poti alege cu o evaluare completa, va trebui sa tii cont de urmatoarele.

1. Testeaza masina in mediul urban si extraurban
Pentru a determina care sunt performantele masinii este bine ca test-drive-ul sa fie facut atat in oras cat si in afara. In mediul urban, opririle dese la semafor iti ofera ragaz sa asculti motorul si cum se comporta acesta la plecarile de pe loc, iar in afara, poti atinge viteze mai mari si te poţi angaja in depasiri, poti monitoriza astfel reactia propulsorului la accelerari.

2. Testează-i franele
Unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vrei sa cumperi o masina second-hand este sistemul de franare si asta pentru ca acesta are un rol foarte important in ce priveste siguranta ta si a celor din jur. Asadar, ca sa testezi franele si, implicit, ABS-ul, trebuie mai intai sa te asiguri ca faci asta in conditii de siguranta. Asadar, cand consideri ca ai ajuns la o viteza potrivita si ca nu ai pe nimeni in spate, apesi puternic pe pedala de frana.
Astfel, vei putea vedea cum reactioneaza sistemul ABS si, in functie de acesta, si masina.

3. Nu uita sa opresti sistemul audio
In momentul in care te-ai urcat in masina si te-ai hotarat sa pleci la drum cu masina pe care vrei sa o cumperi, nu uita sa opresti sistemul audio. Astfel, vei avea parte de liniste pentru a asculta motorul si alte zgomote ce tin de starea masinii.

4. Ia pe cineva mai priceput ca tine in masina
Atunci vrei sa testezi o masina, ar fi bine sa iei cu tine un prieten care are mai multa experienta la masini decat tine. Acesta s-ar putea sa observe ceea ce tu ai putea trece cu vederea si ai considerat ca nu ar trebui sa te ingrijoreze.

5. Porneste aerul conditionat
Anumite masini dotate cu motoare cu cilindree mica se confrunta cu o mare problema atunci cand aerul conditionat este pornit: lipsa puterii. De aceea, e bine ca atunci cand testezi o masina, sa nu o faci fara sa pornesti aerul conditionat. Desigur, poti face asta si cu intentia de a verifica daca este perfect functional, costurile cu reparatia sistemului de climatizare fiind destul de constisitoare si astfel sa creasca bugetul alocat achizitiei peste valoarea dorita.

6. Foloseste cruise-control-ul si alte sisteme cu care este dotata maşina
Ca sa verifici functionalitatea sistemelor cu care este dotata masina, ar fi de preferat sa conduci pe un drum mai liber, in afara localitatii, unde traficul nu este foarte aglomerat, sau pe autostrada. Odata ajunsi in aceasta situatie, puteti incepe testarea sistemelor cu care masina este dotata, nu te multumi sa o faci doar o singura data, incearca de mai multe ori fiecare sistem in parte.

7.Inainte de a porni masina, lasa motorul sa se raceasca.

Atunci cand vrei sa testezi o masina second-hand, e bine ca motorul sa fie rece. Astfel, vei putea evita problemele ce tin de alimentare, starea electromotorului, etc.

8. Verifica instalatia electrica
Nu trece cu vederea starea sistemelor de iluminare (faruri, stopuri, semnalizatoare, etc.) sau a echipamentelor electronice de la bord. Ai grija sa  le verifici pe fiecare in parte pentru a nu avea vreo defectiune. Remedierea acestora, dupa ce ai cumparat masina, te va face sa mai scoti niste bani din buzunar.

9. Nu te grabi
Entuziasmul de a cumpara o masina, fie ea noua sau second-hand, te face uneori sa te grabesti, iar acest lucru ar putea duce la decizii pripite. Asadar, fa-ti timp, chiar si o zi intreaga daca este nevoie, pentru a face un test-drive complet.

second-hand-car-13

Sursa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto