10.01.2020 15:51

CASCO nu inlocuieste RCA

Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi înlocuita de asigurarea facultativa CASCO, pentru simplu motiv ca riscurile pe care le acopera acestea sunt diferite


CASCO nu inlocuieste RCA

Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi înlocuita de asigurarea facultativa CASCO, pentru simplu motiv ca riscurile pe care le acopera acestea sunt diferite:

• RCA plateste despagubiri tertilor pagubiti de asiguratul RCA. Astfel, RCA este o asigurare de raspundere civila, în baza careia asiguratorul care a emis polita RCA plateste despagubiri tertelor persoane pagubite în urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a încheiat acea asigurare RCA. Societatea de asigurare nu plateste nici un fel de despagubiri proprietarului vehiculului vinovat, în baza asigurarii RCA a acestuia.

• CASCO plateste despagubiri asiguratului Casco. Astfel, CASCO este o asigurare de bunuri, în baza careia asiguratorul plateste despagubiri proprietarului vehiculului asigurat CASCO pentru furtul/daunele materiale produse la acest vehicul, indiferent daca daunele au fost sau nu provocate de vehiculul respectiv. Deci, asigurarea CASCO nu despagubeste terte persoane (ca în cazul RCA), ci numai pe proprietarul vehiculului asigurat CASCO.

Mai mult decât atât, caracterul obligatoriu al asigurarii împotriva cazurilor de raspundere civila prin accidente de vehicule este impus prin  Directivele europene în materie, ceea ce înseamna ca o eventuala eliminare a obligativita?ii acesteia ar pune România în situatia de a fi sanctionata de catre Comisia Europeana cu „infringement”.

În plus, asiguratorii care doresc sa vânda asigurari obligatorii RCA trebuie sa îndeplineasca o serie de conditii specifice pentru a fi autorizati de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor în acest sens, conditii prevazute de asemenea în directivele europene si care nu sunt impuse societa?ilor care practica numai asigurari facultative CASCO.
 
În concluzie, orice proprietar de vehicul are obligatia sa detina o asigurare RCA, indiferent daca încheie sau nu o asigurare facultativa CASCO pentru acelasi vehicul, iar aceasta obligatie este aplicabila nu numai persoanelor fizice si juridice române, ci si persoanelor din Spatiul Economic European care detin vehicule.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face aceste precizari în urma informatiilor pe aceasta tema aparute în mass-media.                                       

sursa: Comisia de Supraveghere a Asigurarilor
 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto