01.27.2022 23:02

Autobuze electrice pe strazile din Cluj-Napoca

10 autobuze electrice au intrat în circulatie la Cluj-Napoca

La Cluj-Napoca au fost puse astazi în circulatie 10 dintre cele 11 autobuze electrice achizitionate prin Programul de cooperare elvetiano-român. Al 11-lea autobuz va sosi la Cluj-Napoca în cursul saptamânii viitoare.

Noile autobuze au fost puse în circulatie în prezenta primarului Emil Boc, a Ambasadorului Elvetiei în România, Excelenta Sa Dl. Urs Herren, a Dl. Arkadiusz Michonski – Însarcinatul cu afaceri al Ambasadei Poloniei în România, a Dl. Eleodor Mandret – Secretar de Stat al Ministerului Finantelor si a Dl. Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca.

”Astazi, pentru prima data în România, punem în circulatie autobuze electrice, prin Programul de cooperare elvetiano-român. De aceea, în primul rând doresc sa multumesc cetateanului elvetian pentru suportul financiar pe care l-a acordat acestui proiect. Fara suportul contribuabilului elvetian, acest proiect nu ar fi fost pus în practica. În al III-lea rând, vreau sa multumesc cetateanului clujean deoarece partea de cofinantare de 15% vine de la bugetul local. Vreau sa multumesc si Ministerului Finantelor pentru suportul constant în implementarea acestui proiect. Nu în ultimul rând, apreciez calitatea autobuzelor oferite de constructorul acestora, firma Polaris din Polonia si dotarea lor cu tehnologie de ultima generatie. Acest proiect este posibil pentru ca România este membra a Uniunii Europene. De aceea, cred ca este foarte important sa subliniem de fiecare data importanta faptului ca suntem membri UE. Semnalul pe care îl da Clujul astazi, acest oras care se remarca, credem noi, prin calitatea vietii, este unul foarte clar – directia de evolutie este spre transportul public nepoluant. Sanatatea fiecaruia dintre noi este foarte importanta. Din aceasta perspectiva, schimbarea flotei de transport public spre una nepoluanta reprezinta o prioritate în municipiul Cluj-Napoca. Obiectivul nostru este ca dupa anul 2025 întreaga flota de transport public din oras sa fie una nepoluanta”, a declarat primarul Emil Boc.

”Este o bucurie sa ma aflu astazi aici la evenimentul de punere în circulatie a acestor autobuze electrice. Va spun sincer ca locuitorii orasului meu natal din Elvetia ar fi foarte bucurosi sa aiba astfel de autobuze cu dotari atât de performante. Cel mai important scop al acestui proiect a fost reducerea consumului de energie si introducerea unui sistem de transport prietenos cu mediul”, a precizat Dl. Urs Herren, ambsadorul Confederatiei Elvetiene în România.

Electric 9 Electric 10 Electric 11 Electric 12

Cele 10 autobuze au fost livrate, dupa ce în luna august 2017, Primaria Municipiului Cluj-Napoca a semnat cu furnizorul SOLARIS Bus&Coach, un acord cadru pentru livrarea a 41 de autobuze electrice cu actionare complet electrica.

Valoarea celor 11 autobuze electrice este de 26.121.980,83 lei (fara TVA).
Autobuzele vor circula pe liniile: 27, 28, 30 si 32.

Caracteristicile autobuzelor:
Vehiculele au o capacitate de 78 de locuri si o autonomie de 105 km, sunt dotate cu wi-fi, camere video de supraveghere, aer conditionat si podea joasa pentru persoanele cu dizabilitati.

De asemenea, proiectul a presupus construirea a 3 statii de încarcare rapida (la cele 2 capete ale liniei 30, 1 statie – Autobaza Grigorescu, 1 statie – Autobaza IRA si 1 statie – depoul de reparatii str Al. Vaida Voevod) si a 11 statii de încarcare lenta (5 statii Autobaza Grigorescu, 5 statii Autobaza IRA si 1 statie depoul de reparatii  str Al. Vaida Voevod).
Statia de încarcare rapida pe timpul zilei, cu ajutorul unui sistem tip pantograf face posibila încarcarea în 10 minute.

Statia de încarcare lenta pe timpul noptii este compusa dintr-un echipament care asigura cuplarea autobuzului la reteaua de joasa tensiune (timpul de încarcare este de  6 ore).

Electric 5 Electric 6 Electric 7 Electric 8

Beneficiile autobuzelor electrice:
Implementarea unui nou tip de vehicul pentru transportul în comun va avea urmatoarele efecte din punct de vedere socio/economic:

– Va creste confortul calatorilor transportati datorita emisiilor reduse de vibratii si zgomot;

– Va contribui la îmbunatatirea calitatii aerului în zonele în care circula datorita emisiilor ZERO de poluanti;

– Va reduce considerabil costurile proiectului datorita consumului de energie electrica în raport cu consumul de alte energii conventionale. Economiile pot fi folosite pentru achizitionarea de noi autobuze electrice.

Prin implementarea proiectului se preconizeaza realizarea de economii de 76.794 RON/an, reducerea emisiilor de agenti poluanti (CO2, NOx, CO, Pb, zgomot), calitate mai buna a aerului si nivel scazut de zgomot în centrul orasului. Astfel se preconizeaza o reducere totala anuala a emisiilor de dioxid de carbon în valoare de 569.6 tCO2.

Bugetul total al proiectului este de 7.596.398 franci elvetieni incluzând T.V.A., reprezentând 32.094.021,91 lei la un curs de schimb valutar estimat (1CHF = 4,2249 lei).

Din bugetul prevazut, maximum 6.456.938 CHF, echivalentul a 27.279.917,356 lei reprezinta contributia elvetiana, iar minimum 1.139.460 CHF, echivalentul a 4.814.104,554 lei reprezinta contributia Municipiului Cluj-Napoca.

Electric 1 Electric 2 Electric 3 Electric 4

Noi achizitii de mijloace de transport din fonduri europene:

Pe lânga cele 11 autobuze electrice, Primaria Cluj-Napoca a depus o cerere de finantare în valoare de 71.537.165 lei (fara TVA) pentru sustinerea transportului electric nepoluant în oras in cadrul Prioritatii de investitii 4e, Obiectivul specific 4.1 din Programul Operational Regional 2014-2020:

– 30 autobuze electrice;
– 50 troleibuze;
– 24 tramvaie.

Valoarea totala a acestor cereri de finantare (autobuze electrice, tramvaie si troleibuze) este de peste 100.000.000 Euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto