12.07.2019 22:36

Anvelope adecvate sezonului

Nu conduceti cu anvelope de vara pe drumuri de iarna! Alegeti anvelopa corecta!

Când vremea calda de vara se domoleste si lasa loc anotimpului cu frunze ruginii, iar apoi iernii albe, trecem încet, încet, de la sandale la cizme, cautând confortul, caldura si siguranta de care avem nevoie atunci când temperaturile scad, iar conditiile meteo aduc ploaie, ninsoare si înghet.

Asemeni noua, masina noastra are nevoie de „încaltari” adecvate sezonului, de anvelope pregatite sa faca fata unor temperaturi mai mici de 7o C.

Caracteristica principala a unei anvelope de iarna este structura compusului din care este facuta banda de rulare. Acest compus este special ales, testat si tratat pentru a-si pastra proprietatile la temperaturi scazute.

În timp ce o anvelopa de vara îsi pierde elasticitatea, devenind rigida si alunecoasa la mai
putin de 7o C, anvelopa de iarna ramâne pregatita sa se muleze pe suprafata drumului
si la temperaturi negative, îmbunatatindu-si semnificativ aderenta, reducând astfel
distanta de frânare.

O alta caracteristica importanta a anvelopelor de iarna, cu un impact de asemenea major asupra sigurantei în timpul calatoriilor lungi de aceasta data, este profilul specific.

Constructia carcasei si profilul cu caneluri specifice suprafetelor cu zapada abundenta sau cu polei si ghetus fac dintr-o anvelopa de iarna un important aliat împotriva deraparilor în conditii de carosabil umed, al înzapezirilor si înamolirilor sau al pierderii aderentei pe suprafete cu gheata si polei.

Realitatea este ca în conditii de iarna un mic hatchback echipat cu anvelope de iarna va functiona mult mai bine decât un 4×4 de înalta performanta echipat cu anvelope de vara, care influenteaza distanta de frânare a vehiculului sau aderenta acestuia pe sosea.

Conditiile de iarna variaza mult, de la conditii de iarna blânda pâna la ierni extreme. Numai în timpul scurt al unei vacante de iarna, un conducator auto poate întâlni toate tipurile de carosabil: uscat, umed, cu zapada, cu polei si înghet. De aceea, alegerea corecta a anvelopelor este vitala pentru o calatorie confortabila si pentru întoarcerea în siguranta
acasa.

Anvelopele de iarna trebuie sa fie bine întretinute, profilul benzii de rulare sa fie cât mai putin uzat, iar presiunea în pneu sa fie la nivelul indicat în cartea tehnica a constructorului auto.

Sursa: Frontier Cluj-Napoca 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto