05.17.2022 6:42

10 lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi o masina la mana a doua

 

Clujeanul Victor Miron a creat un site numit verificmasina.ro care ii sfatuieste pe cei care vor sa-si cumpere masini second hand la ce anume sa se uite cand fac o astfel de achizitie si sa nu fie pacaliti.

 

 

Pentru majoritatea romanilor, masina e a doua mare investitie pe care o fac in viata lor, dupa o casa sau un apartament. Pentru unii este chiar cea mai importanta achizitie, deoarece se ataseaza foarte puternic de masinile lor, barbatii in special“, spune Victor Miron. Tot el e cel care a inceput de cateva luni o campanie de promovare a lecturii, numita „Cartile pe fata“, şi a creat conceptual de book-selfie.

 

 

TOP 10 obiective de verificat Victor Miron a facut, pentru „Adevarul“, un top 10 lucruri care trebuie verificate la o masina second hand. Acestea sunt:

 

 1. Motorul – cea mai scumpa piesa de schimb. Trebuie sa pornească usor, sa aiba putere, sa traga in sarcina, sa functioneze lin, echilibrat, fara trepidatii mari. Trebuie sa aiba ulei si sa nu prezinte scurgeri de ulei in jurul lui.

 2. Cum iti dai seama ca masina pe care vrei sa o cumperi a avut vreun accident – trebuie sa verificati ca toate geamurile sa aiba acelasi an de fabricatie si daca un geam este mai nou inseamna ca a fost schimbat si e foarte posibil sa fi avut un accident care sa duca la inlocuirea lui. Sa va uitati ca farurile intregi sa nu fie rupte sau lipite – acestea cedeaza primele, chiar si in cazul impacturilor frontale usoare. Usile si capotele sa se inchida si sa se deschida usor. Distantele dintre elementele de caroserie sa fie uniforme (de exempul intre aripa si usa), iar liniile de design de pe lateralul masinii sa fie una in continuarea celeilalte de pe un element pe urmatorul.

 3. Sa aiba carte de service completata la zi – asa se vede daca i s-au făcut reviziile la timp si daca a avut probleme grave. Daca la bord masina are 120.000 de km (si prea multe masini in targ care au acest kilometraj), dar in cartea de service are o revizie la 150.000 de kilometri inseamna ca a fost „mesterit“ bordul.

 4. Sa functioneze toate reglajele (scaune, oglinzi, etc)

 5. Sa functioneze toate componentele electrice (ventilator interior, casetofon si boxe, macarale de geam, stropitoare, lumini etc.)

 6. Cand pui contactul sa se aprinda toti martorii in bord si sa se stinga cand pornesti motorul. In functie de dotarile masinii ar trebui sa se aprinda becul de ulei, airbag, abs, martor motor, etc. Sa fiti atenti sa se aprinda si sa se stinga becul de airbag din bord (daca nu se aprinde sau daca nu se stinge e o problema la acest sistem si sunt mari sanse ca autovehicolul sa fi fost avariat).

 7. Sa nu traga masina intr-o parte cand mergi drept sau cand franezi. De asemenea, mai ales la franare, sa nu trepideze volanul.

 8. Sa intre usor în toate vitezele, inclusiv in marsarier – sa se verifice asta in mers.

 9. Sa nu bata cand mergi pe drum denivelat sau peste limitatoare de viteza.

 10. Sa nu sune rulmentii de roata. Daca suna un rulment de roata se aude ca o masina de spalat cand e pe programul de stoarcere.


Citeste mai mult: adev.ro/n70iyd

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

 • Cele mai noi stiri din domeniul auto
 • Cele mai bune oferte
 • Cele mai interesante evenimente auto