07.12.2020 19:01

Timbrul de mediu ar putea fi desfiintat iar taxa ar urma sa fie inclusa in pretul carburantului

Timbrul de mediu ar putea fi inlocuit de o noua forma de taxare. Propunerea vine din partea senatorilor PNL Bihor Valeriu Boeriu si Cristian Bodea, care au depus un proiect de lege pentru transformarea timbrului in taxa de poluare care sa fie inclusa in pretul carburantului, la valoarea de un ban pe fiecare litru de carburant (indiferent daca este motorina, benzina sau gaz).

Cheltuirea banilor colectati in acest fel, prin includerea taxei de poluare in pretul combustibilului, ar fi mai usor de controlat, iar destinatia lor ar fi exclusiv Fondul de Ameliorare pentru Impaduriri.

Ca justificare cei doi parlamentari argumenteaza ca trebuie sa platesti in functie de cat poluezi, adica in functie de cat mergi cu masina. Atunci cand mergi cu maşina perioade indelungate, poluezi mai mult, asadar, trebuie sa platesti mai mult. „Nici vechimea autovehiculului, nici tipul motorizarii – euro 2, 3, 4 sau 5 – si nici capacitatea cilindrica nu indica in mod clar cat polueaza un autovehicul intr-un an, dar consumul de carburanti este cel mai bun indicator”, au justificat senatorii.

Conform Ordonantei de urgenta a guvernului nr. 9/2013, intrata in vigoare in 15 martie, timbrul de mediu va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata romaneasca sau la prima transcriere, dar nu si in caz de mostenire sau partaj. Cei care au platit deja actuala taxa de poluare nu vor mai plati timbrul de mediu.

De la plata timbrului de mediu sunt scutite autovehiculele misiunilor diplomatice, persoanelor cu dizabilitati, fortelor armate, fortelor de securitate , jandarmeriei, politiei, ambulantele, autovehiculele hibride si electrice, cele istorice sau destinate competitiilor sportive, cele donate autoritatilor statului cu titlu gratuit.

 

Ana-Maria Suciu

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto