06.21.2021 0:59

Taxa de prima inmatriculare se recupereaza!

Desi in urma avertismentelor primite de la Uniunea Europeana cu privire la taxa prima de inmatriculare a autovehiculelor deja rulate pe teritoriul unui stat membru, legiuitorul a incercat sa transforme acesta taxa ilegala intr-o taxa legala avand la baza principiul poluatorul plateste, modificarea legislatie intervenite in ianuarie 2012 nu a adus nici o imbunatatire sistemului.

In ceea ce priveste aplicarea principiului poluatorul plateste invocam faptul ca nu se aplica egal intrucat daca autoturismul nu este înca vandut, el nu polueaza, deducand aceasta din faptul ca nu se plateste taxa de poluare. Deci concluzia corect si legala potrivit noii ordonante ar fi ca, acea masina înca nevanduta nu polueaza.

Ordonanta noii taxe face referire la cota de reducere din formula de calcul a noii taxe. Mai exact, daca proprietarul masinii face dovada ca respectivul automobilul este mult mai depreciat comparativ cu varsta lui, acesta poate primi o reducere a taxei care ajunge la 100 Euro. Ceea ce nu s-a spus este însa ca dovada starii de depreciere nu poate fi constatata oriunde, ci numai la un centru RAR, unde o asemenea evaluare complexa costa aproape 300 Euro.

Alta problema pe care o ridica legea este faptul ca sumele pe care romanii le pot cere pentru restituirea a unei parti din aceasta taxa se vor plati în limita fondurilor disponibile. Întrucat în buget nu au fost cuprinse suplimentar aceste sume, teoretic exista posibilitatea ca la un moment dat, din cauza avalansei de solicitari pentru restituirea taxei, sa existe dificultati în rambursare, adica se aplica principul primul venit primul servit.

La fel ca pana in ianuarie mii de oameni continua sa dea in judecata statul pentru aceasta taxa preluata in mod abuziv. Ca o modalitate de contracarare a hotararilor castigate, leguitorul anunta ca se va face o recalculare a taxei vechi in functie de taxa noua si difierenta se va da inapoi proprietarilor.

Chiar daca prin noua reglementare s-a incercat stoparea fluxul de dosare impotriva statului, legislatia in vigoare de la 1 ianuarie 2012 este la fel de defectuoasa ca si cea anterioara. Intrucat instantele au observat ca nu exista practic o diferenta intre reglementari procesele impotriva noii taxe de poluare se castiga la fel ca si cele vechi.

sursa: Comunicate de presa 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto