- Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie! - http://www.auto-business.ro -

Taxa de 7 Eurocenti a redus consumul

Posted By Florin Morariu On 6 iunie 2014 @ 8:23 In Articole,Benzinarii auto | No Comments

Suprataxa de 7 Eurocenti/litru pe carburanti are efect de bumerang pentru bugetul statului

Taxa de 7 Eurocenti/litrul de carburant nu a generat efectul anticipat de autoritati, acela de a aduna mai multi bani la buget. Transportatorii au gasit o metoda simpla pentru a evita pretul mai mare – alimenteaza din tarile vecine, în special din Ungaria si Bulgaria.

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, vânzarile de carburanti au scazut în luna aprilie cu peste 16% fata de luna anterioara. Si fata de aprilie 2013 s-a înregistrat o scadere de peste 6%.

Motivele nu tin neaparat de scaderea consumului, cât de faptul ca transportatorii au gasit solutii pentru a plati un pret mai mic decât cel suprataxat de autoritati.

Potrivit lui Ion Lixandru, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din România, scaderea vânzarilor este atât de mare în primul rând pentru ca operatorii din transporturi si-au facut stocuri de carburanti înainte de introducerea taxei.

În martie, multi dintre transportatori au cumparat carburanti în avans. Era normal ca în aprilie sa se vada acest recul în vânzari”, a declarat acesta.

Pe de alta parte, transportatorii au trecut la solutia deja anticipata de KeysFin – alimentarea în exteriorul tarii.

Noi la firma avem o flota de 100 de camioane. Am ajuns sa facem plinul numai în Ungaria. Astfel ca, în loc sa platim 440 Euro acciza catre statul român, lasam 400 Euro taxe în Ungaria”, a declarat vicepresedintele UNTRR.

Omul de afaceri spune ca cei mai multi transportatori au procedat la fel în aprilie, iar statisticile privind vânzarile de carburanti din mai si iunie vor demonstra acest lucru.

Sunt peste 30.000 de camioane si tiruri în România care au apelat la aceasta solutie. Era de asteptat sa se întâmple asa, în conditiile în care am ajuns cu pretul carburantilor în primele 8 tari din UE. Înainte eram pe locurile 23-25”, a mai spus acesta.

1319716863benzina1 [1]

citeste articolul integral pe Money.ro [2] 


Article printed from Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie!: http://www.auto-business.ro

URL to article: http://www.auto-business.ro/articole/taxa-de-7-eurocenti-a-redus-consumul.html

URLs in this post:

[1] Image: http://www.auto-business.ro/wp-content/uploads/2014/02/1319716863benzina1.jpg

[2] Money.ro: http://www.money.ro/suprataxa-pe-carburanti--efect-de-bumerang-pentru-bugetul-de-stat_1258789.html

Copyright © 2012 Autobusiness. All rights reserved.