- Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie! - http://www.auto-business.ro -

Suspendarea permisului auto in cazul amenzilor neachitate – adevar sau provocare?

Posted By Roxana Andreica On 22 aprilie 2013 @ 17:35 In Articole | No Comments

Propunerile de modificare a Codului rutier, lansate in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, prevad, printre altele, in art.103(1), ca soferilor amendati care nu achita valoarea sanctiunii in termen de 90 de zile sa li se suspende permisele pana fac dovada platii.

Masura este cuprinsa si in Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020, care urmeaza sa fie aprobata prin hotarare de Guvern. In aceeasi Strategie sa arata ca gradul de incasare a amenzilor la nivelul statelor membre UE este de peste 90%, in Olanda fiind chiar de 98%. Comisarul-sef Florin Catana de la Directia Rutiera a Politiei Romane declara pentru Mediafax in 22 februarie ca la ora actuala doar 35% dintre amenzi sunt achitate de contravenienti, si numa 2% dintre ele sunt contestate in instanta.

Aceeasi Strategie mentioneaza ca pentru imbunatatirea gradului de incasare a amenzilor contraventionale pot fi avute in vedere masuri precum: posibilitatea aplicarii sanctiunilor contraventionale conducatorilor auto prin plata pe loc, pe baza de chitanta eliberata de agentul constatator, iar la cerere, in vederea contestarii sanctiunii, putand fi intocmite procese verbale de contravenţie […]; introducerea tichetului de contravetie care insoteste permisul de conducere si care este destinat evidentierii sanctiunilor contraventionale la regimul rutier achitate. Lipsa acestuia dovedeşte neachitarea contravalorii amenzii si atrage dupa sine suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pana la plata amenzii; crearea serviciului public on-line ce va permite utilizatorilor plata amenzilor contraventionale, neplata amenzii ducand la adaugarea de penalizari; eliminarea prescrierii proceselor verbale.

Daca dupa 90 de zile soferul e oprit din nou de politie, chiar si pentru un control de rutina, iar in urma verificarii se constata ca nu a platit amenda, acesta e amendat din nou, ridicandu-i-se si permisul de conducere. Suspendarea va deveni un mecanism de executare silita. Data de 4 martie a fost limita la care se mai puteau trimite sugestii pe adresa Ministerului Afacerilor Interne cu privire la intentiile de a modifica legislatia rutiera. Nu se stie daca legea se va aplica si in cazul amenzilor anterioare modificarii.

Acestei prevederi i se adauga si obligativitatea platii amenzii inainte de a o putea contesta la tribunal, contravaloarea urmand sa fie returnata soferului daca justitia anuleaza procesul verbal. Impotriva procesului verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere – in termen de 15 zile de la comunicare – la judecatoria in raza careia a fost constatata fapta. Plangerea depusa suspenda executarea sanctiunilor contraventionale complementare, precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

Daca in urma judecarii, masura suspendarii dreptului de a conduce se mentine, serviciul politiei rutiere competent ii va comunica titularului permisului, in termen de 30 zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, data inceperii suspendarii si durata acesteia. Soferul va trebui sa se prezinte la serviciul Politiei Rutiere care il are in evidenta pentru predarea permisul, in termen de 15 zile de la data instiintarii.

Potrivit reglementarilor MAI, suspendarea permisului auto ar urma sa inceteze in unul din cazurile: la data prezentarii dovezii de plata a amenzii la sediul politiei rutiere pe raza caruia a fost savarsita fapta, la data achitarii amenzii prin Ghiseul virtual de plati sau in termen de 10 zile de la data transmiterii dovezii achitarii printr-o alta modalitate decat cele mentionate.

Aceste propuneri nu sunt noi. Ele au mai fost supuse, printre altele, aprobarii parlamentare in anul 2012, dar din considerente electorale discutarea lor a fost amanata. Modificarile aduse Codului Rutier (Legea 203/2012) sunt cerute incă din 2006 printr-o directiva a Consiliului Europei. In 16/17 aprilie 2013 a avut loc la Parlamentul Romaniei conferinta europeana intitulata „Progres Constant si Durabil al Sigurantei Rutiere”, care face parte din programul PIN (Road Safety Performance Index). Proiectul de lege are sanse mari sa fie adoptat de guvern pana la sfarsitul lunii aprilie 2013.

 

Ana-Maria Suciu


Article printed from Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie!: http://www.auto-business.ro

URL to article: http://www.auto-business.ro/articole/suspendarea-permisului-auto-in-cazul-amenzilor-neachitate-%e2%80%93-adevar-sau-provocare.html

Copyright © 2012 Autobusiness. All rights reserved.