05.16.2022 15:08

S-au ieftinit carburantii! Dar cu ce cost?

Ieftinirea cu 4 bani pe litru a carburantilor la sfarsitul lui octombrie 2014 nu a dus la reduceri semnificative ale costurilor unui plin (cam 20 de lei la un plin, sau 50 de euro pe an economie), dar a fost binevenita, pe fondul ieftinirii globale a pretului la petrol.

 

Productia de petrol a Statelor Unite a crescut semnificativ in ultimii ani, iar avantul producerii de gaze de sist si a exploatarii sisturilor bituminoase, precum si cresterea acestora in ponderea surselor de energie au fost factorii principali care au dus la scaderea pretului petrolului, in contextul in care tarile OPEC au pastrat livrarile de petrol la acelasi nivel. Daca revenirea pretului petrolului la zona celor 80 de dolari a reprezentat un avantaj pentru consumatori, nu acelasi lucru se poate spune despre tarile ale caror bugete depind in mod direct de pastrarea unui pret ridicat al acestuia – Iranul si Rusia fiind unele dintre ele. Bugetul Rusiei, in special, este gandit pentru un pret de 100 de dolari pe baril, in timp ce Iranul isi vede subminata pozitia la negocierile nucleare cu SUA – doua complicatii la care cele doua state nu s-au gandit inainte de inceperea acestui an, cand pretul petrolului era in jurul celor 100 de dolari.

Acestea din urma au nevoie de un pret ridicat al petrolului pentru a fi rentabile, pentru ca au costuri mari legate de procedeele complicate de extragere, iar o scadere a pretului petrolului care sa se mentina in zona celor 75 de dolari timp de aproape un an ar duce in faliment multe dintre companiile care au investit in domeniu. Dar Arabia Saudita este afectata tocmai de aceasta crestere a alternativelor la petrol, deci ar putea accepta sa piarda cateva zeci de miliarde de euro pe an (are rezerve de sute de miliarde), pentru a scoate din joc destule companii americane.

Daca va face acest lucru, ar putea avea mari beneficii pe termen mediu, pentru ca o reluare a cresterii pretului petrolului nu va fi insotita imediat de o reluare a extractiei de gaze de sist. Dimpotriva, daca va face in continuare jocul americanilor si va pastra extractia de petrol la cotele de astazi, va finanta, practic, modernizarea si eficientizarea unei industrii care i-ar deveni principal concurent in deceniile care vin. O dilema greu de rezolvat, luand in calcul contextul geopolitic, in care principalul inamic al Arabiei Saudite, Iranul, ar intra in colaps daca preturile la petrol ar ramane mici o perioada mai lunga de timp, de 2-3 ani.

Cert este ca preturile mari ale petrolului din ultimii cinci ani sunt cele care au dus la explozia industriei gazelor de sist si a exploatarii sisturilor bituminoase, dar si la dezvoltarea rapida a alternativelor energetice regenerabile, iar o scadere brusca si pe termen mediu a acestora ar putea duce in pamant nu doar aceste industrii emergente, ci si regimuri politice care au fost tot mai agresive fata de SUA si UE. De asemenea, noile tehnologii care tin de modificarea sursei de energie pentru autovehicule sunt influentate mai degraba negativ de un pret mic al petrolului, pentru ca orice tehnologie noua costa bani, si nu putini. Nu in ultimul rand, biocombustibilii, tot mai la moda in Uniunea Europeana, ar primi o lovitura care ar repune in discutie cotele de productie alimentara si cele rezervate producerii de carburant din plante la nivel european.

Concluzia? Nu va bucurati prea devreme de ieftinirea pretului la carburangi. Vor urma in mod sigur accize mai mari, dar si o revenire a pretului petrolului la cota celor 100 de dolari, daca nu in urmatoarele luni, cu siguranta in anii viitori.

A fuel pump nozzle with a drop of petrol. Very high resolution 3D render.

Sursa. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto