- Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie! - http://www.auto-business.ro -

Obiectiv: Zero accidente rutiere

Posted By Florin Morariu On 10 septembrie 2013 @ 23:27 In Articole,Piese auto,Service auto | No Comments

Zero accidente rutiere: cercetatorii români din Cluj vor contribui la realizarea acestui obiectiv.

La nivel mondial, unul dintre cele mai importante obiective strategice ale concernului Bosch este acela de a elimina complet accidentele rutiere. În acest sens, cercetarea si dezvoltarea viitoarelor sisteme de propulsie, a celor de prevenire a accidentelor, a conducerii autonome, dar si a interconectarii sistemelor si autovehiculelor în trafic, joaca un rol esential în diminuarea si apoi eliminarea accidentelor. Odata cu deschiderea noii unitati de productie de la Cluj, a carei constructie se apropie de final, Bosch va inaugura la Cluj si primul centru din România de cercetare si dezvoltare a concernului german.

Constienti de faptul ca obiectivul Bosch de a avea “zero accidente rutiere” este extrem de ambitios, cercetatorii si inginerii concernului german sunt motivati de visul de a veni în sprijinul societatii – mai ales atunci când este vorba de protectia împotriva accidentelor, un aspect cel putin la fel de important pentru Bosch ca si protejarea mediului înconjurator. Pentru a coopta personal din România care sa le împartaseasca visul si care sa se alature celor 42.800 de cercetatori Bosch din întreaga lume, reprezentantii diviziei de cercetare si dezvoltare a concernului german au participat la cea de-a IX-a editie a Conferintei Internationale de Comunicare Inteligenta si Procesare Computerizata, desfasurata la Cluj. În cadrul conferintei organizate între 5-7 septembrie 2013 au participat cercetatori din peste 10 tari. Divizia de cercetare si dezvoltare a concernului Bosch a fost reprezentata de doi dintre cercetatorii sai specializati pe domeniul auto – dr. inginer Roland Schmid, vice-presedintele Diviziei de Dezvoltare a Sistemelor de Asistenta pentru Soferi din cadrul Robert Bosch GmbH si Catalin Cosmin Golban, team leader în Departamentul de Procesare a Imaginii din cadrul Robert Bosch SRL.

Cei doi ingineri Bosch au prezentat activitatea de cercetare a concernului german în domeniul conducerii autonome. Astfel, dr. ing. Roland Schmid a descris calea Bosch catre conducerea autonoma, punând accent pe stereo video ca fiind senzorul esential pentru perceptia surround, care permite viitoarele functii de conducere autonoma. Catalin Cosmin Golban a prezentat moduri de estimare a vitezei obiectelor folosind imagini stereo, precum si un experiment de estimare a rotatiei relative pe baza punctelor îndepartate folosind camere monoculare.

Centrul de cercetare si dezvoltare Bosch de la Cluj va contribui si la realizarea obiectivului concernului german: zero accidente rutiere

Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca numarul anual al persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere va creste pâna în 2020 la nivel mondial de la 1.300.000-1.900.000. Obiectivul declarat ONU este reducerea numarului la 900.000 pâna la finalul acestui deceniu. Sistemele de asistenta pentru soferi, în prezent bazate pe radar, video si senzori cu ultrasunete, se dezvolta rapid de la pachete de functii mici pâna la sisteme complexe, prin fuziunea datelor de la diferiti senzori. Bosch crede ca acest lucru va duce în urmatorii ani la o îmbunatatire continua a experientei utilizatorului din punct de vedere al confortului si sigurantei, ajungându-se la o conducere din ce în ce mai sigura, cu si mai putine leziuni si decese.

La finalul acestei dezvoltari, viziunea Bosch a conducerii fara accidente si a conducerii autonome va fi din ce în ce mai realizabila. Cercetatorii români din cadrul nou înfiintatului centru de cercetare Bosch de la Cluj vor contribui si la realizarea acestui vis ambitios prin inovatiile pe care le vor aduce senzorilor care permit o conducere si mai sigura si dezvoltarea conducerii autonome.

Activitatea noului centru de cercetare si dezvoltare Bosch de la Cluj va viza pentru început patru arii de activitate: dezvoltarea de software pentru Algoritmi de Procesare a Imaginilor, crearea de software embedded pentru invertoare fotovoltaice, sisteme de asistare a parcarii si conducerii si aria ingineriei de fiabilitate. Pe viitor, aceste arii de activitate se vor extinde.

Cercetarea si dezvoltarea joaca un rol foarte important pentru concernul Bosch, acesta investind în 2012 suma de 4.800.000.000 Euro în cercetare si dezvoltare, ceea ce reprezinta 9,10% din totalul vânzarilor sale de anul trecut.

Tehnologie Auto este cel mai mare sector de activitate al Grupului Bosch. În anul fiscal 2012, vânzarile acestuia au fost de 31.100.000.000 Euro sau 59% din cifra de vânzari totala a grupului. Astfel, Grupul Bosch a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori din industria auto. La nivel mondial, aproximativ 177.000 de angajati din sectorul Tehnologiei Auto activeaza în sapte domenii de activitate: tehnologii de injectie pentru motoarele cu ardere interna, componente periferice ale trenului de rulare, concepte de propulsie alternativa, sisteme de siguranta activa si pasiva, functii de asistenta si confort, sisteme de informare si comunicare la bord, precum si servicii si tehnologii pentru domeniul aftermarket. Bosch este autorul unor importante inovatii în industria auto, precum gestionarea electronica a motorului, sistemul antiderapare ESP® si tehnologia diesel common-rail.

cercetatorii-Bosch [1]

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii si servicii. În anul fiscal 2012, aproape 306.000 de angajati au generat vânzari de 52.500.000.000 Euro. Începând cu anul 2013, grupul Bosch a fost structurat pe patru sectoare de activitate: tehnologie auto, tehnologie industriala, bunuri de larg consum, energie si echipamente pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 360 de filiale si companii regionale din peste 50 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vânzare reprezinta fundatia cresterii continue a concernului german. Bosch a cheltuit în 2012 peste 4.800.000.000 Euro pentru cercetare si dezvoltare si a înregistrat aproape 4.800 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch sporeste calitatea vietii, oferind solutii care sunt atât inovatoare, cât si utile. În acest fel, compania ofera la nivel mondial „Tehnica pentru o viata”. 


Article printed from Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie!: http://www.auto-business.ro

URL to article: http://www.auto-business.ro/articole/obiectiv-zero-accidente-rutiere.html

URLs in this post:

[1] Image: http://www.auto-business.ro/wp-content/uploads/2013/09/cercetatorii-Bosch.jpg

Copyright © 2012 Autobusiness. All rights reserved.