09.23.2020 18:10

Noul cod rutier – permis pentru mopede şi restricţii în trafic pentru biciclişti.

Legea care prevede noi reglementări privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată în Monitorul Oficial, aceasta aducând noutăţi precum obligativitatea de a avea permis pentru a conduce un moped sau restricţii în trafic pentru biciclişti, relatează jurnalul.ro

Noile reglementări aduse la OUG 195/2002 intră în vigoare din 19 ianuarie 2013. Reglementările prevăd că mopedele şi triciclurile motorizate intră în categoria autovehiculelor. Pentru a putea fi conduse pe drumurile publice este necesar un permis de conducere categoria AM, ce poate fi obţinut de cetăţenii cu vârsta de peste 16 ani.

Noul cod rutier prevede ca în cazul în care un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicliştii sunt obligaţi să se deplaseze pe această pistă şi nu pe celelalte benzi de drum.

Reînoirea permisului de conducere va putea fi făcută doar în baza unui control medical corespunzător cu categoria deţinută de şofer.

Pentru a se deplasa cu tractorul pe drumurile publice în condiţii legale şoferul trebuie să aibă un permis special de condus (categoria Tr).

De asemenea, se va trece la noul sistem de categorii de permise de condus, iar echivalarea va fi făcută la următoarea reînoire a permisului, dacă este făcută după data de 19 ianuarie 2013.

Sistemul de echivalare face ca subcategoriile Al, B1, C1, C1E, Dl şi D1E să devină categorii. Sunt introduse categoriile AM, pentru mopede, A1 pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, precum şi A2 pentru motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto