05.16.2022 15:09

Nissan Note surprinde prin tehnologii de ultima generatie

Daca pana acum, Nissan Note nu era foarte popular, noua generatie va fi foarte atractiva din punct de vedere tehnologic, dar si ca pret.

La testele internationale pentru presa de la Bratislava, Slovacia, principalul concurent identificat de cei de la Nissan pentru Note a fost Ford Fiesta. Dar, Note concureaza fix cu Ford B-Max, cu Opel Meriva,cu Citroen C3 Picasso, cu Fiat 500L, si cu masinile coreene Hyundai ix20 si Kia Venga, noteaza 0-100.ro. Obiectivul japonezilor este sa propuna un pret mai mic pentru Note decat al unui Ford Fiesta intr-o echipare similara, pret ce il vom afla in toamna.

Nissan a optat pentru trepte de viteza foarte lungi, care fac noul Note sa para lent. Versiunea turbo diesel (1.5 dCi de 90 CP) atinge 100 km/h in 11,9 secunde, iar cea supraalimentata pe benzina (1.2 DIG-S de 98 CP) in 11,7 secunde. Versiunea natural aspirata a motorului pe benzina dezvolta 80 CP si trimite Note pana la 100 km/h in 13,7 secunde.

Daca, in ceea ce priveste putearea, masina pare neinteresanta, din punct de vedere tehnologic Note poate deveni o masina foarte cautata.

Prin Nissan Connect poti sa trimiti masinii prin apel telefonic o ruta Google Maps configurata acasa pe calculator sau tableta. Utilizand un cont personal dintr-o interfata dezvoltata de Nissan iti poti trimite de pe tableta sau calculator ruta dorita, iar din masina alegi “actualizare”. Astfel, masina suna automat la un numar de telefon local cu tarif normal si descarca in cateva secunde ruta incarcata de tine. Nu trebuie sa ai un SmartPhone pentru a beneficia de aceasta tehnologie. Singura conditie e ca telefonul sa aiba Bluetooth, pentru a putea fi conectat la masina.

In plus, masina e dotata cu Safety Shield (scut de siguranta), compus din trei tehnologii cheie: Lane Departure Warning (LDW – avertizare la parasirea neintentionata a benzii de rulare), Blind Spot Warning (BSW – Blind Spot Warning) si Moving Object Detection integrat in Around View Monitor (MOD si AVM). Dar, Nissan Note nu are sistem de franare automata la viteze mici, pentru a evita coliziunile iminente.

  • LDW, devine activ la viteze mai mari de 70 km/h si te averizeaza prin 4 bip-uri cand parasesti banda de circulatie fara a activa semnalizarea. Masina considera ca ai adormit.
  • Al doilea, BSW, devine activ la viteze de peste 30 km/h si iti aprinde in oglinzile retrovizoare un martor luminos galben daca pe partea respectiva, in unghiul mort, se afla o masina. Daca semnalizezi intentia de a intra pe acea banda martorul luminos incepe sa clipeasca si in interior auzi 2 bip-uri.

LDW si BSW utilizeaza o camera video montata in spatele masinii (desupra numarului) pentru a analiza traficul din spate si pozitia masinii intre marcajele rutiere. Interesant este ca inginerii Nissan au dezvoltat un sistem de autocuratare a camerei prin jet de lichid (preluat din rezervorul pentru spalat geamuri) si prin jet de aer. Daca afara ploua, un jet de aer sufla apa de pe lentila. Daca aceasta este murdara, lichidul este improscat cu presiune pentru a o curata.

  • MOD – este integrat de minunatul AVM. Patru camere video compun o imagine ca din elicopter a masinii si vezi practic pe ecranul Nissan Connect tot ce se afla in jurul tau pe o raza de circa doi metri. Functia MOD detecteaza miscarile din jurul masinii, cum ar fi un copil care apare neprevazut in spatele masinii cand parchezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto