- Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie! - http://www.auto-business.ro -

Motorizare diesel sau pe benzina?

Posted By Ana Maria On 15 mai 2013 @ 14:02 In Articole | 3 Comments

Cand decideti sa cumparati o masina noua, pe langa marca, model, culoare, si alte caracteristici, trebuie sa luati in considerare tipul motorului: diesel sau pe benzina. Amandoua au avantaje si dezavantaje, iar alegerea motorului potrivit pentru dumneavoastra este probabil cea mai importanta decizie de luat.

 

  • Avantajele motoarelor pe benzina: motor mai silentios, vibratii mai putine in interior, greutate mai mica, intretinere mai ieftina in timp, pret mai mic, pretul benzinei mai mic.

 

  • Dezavantajele motoarelor pe benzina: consum mai mare, poluare mai mare, cuplu mic, cuplu la turatii foarte mari.

 

  • Avantajele motoarelor diesel: putere egala cu cele pe benzina, performante mai bune, cuplu mare la turatii mici, economie la carburant, grad mic de poluare.

 

  • Dezavantajele motoarelor diesel: motor zgomotos, greutate mai mare, intretinere mai scumpa in timp, pret de achizitie mai mare, pretul motorinei mai mare.

 

Decizia dumneavoastra va depinde in primul rand de numarul de kilometri pe care ii parcurgeti in fiecare an, deoarece cu cat este mai mare kilometrajul, cu atat mai mult va va fi de folos o masina cu motor diesel.

Masinile pe motorina sunt de obicei mai scumpe decat cele pe benzina. Diferenta de cost poate fi de 500 pana la 4000 de euro (in unele cazuri chiar mai mare). Dar o masina pe motorina are o performanta mai buna la distanta parcursa cu un singur litru, comparativ cu echivalentul acesteia pe benzina. O masina pe motorina poate avea un consum de cca 4-5 litri la suta de km pe cand una pe benzina, cu capacitate a motorului similara, poate sa fie de 6-7%. Bineinteles ca aceste cifre pot varia in functie de marca si modelul masinii.

O observatie de luat in cosiderare este ca pretul motorinei pe litru este mai mare [1], deci, cu toate ca platesti pentru o performanta mai buna, un litru de motorina e mai scump decat unul de benzina, in cazul carburantilor standard.

Masina pe benzina are o putere de accelerare mai mare si este in general mai receptiva la comenzi, desi unele motoare diesel recupereaza teren in aceasta directie.

Un motor modern pe motorina are un nivel de cuplaj mare, ceea ce se traduce prin faptul ca puterea este transferata catre roti intr-un ritm excelent, acceleratia este mai lina, iar daca motorul este dotat cu Turbo, vehiculul devine mai economic si sportiv.

Daca parcurgeti multi kilometri intr-un an atunci o masina diesel va avea performante mai bune decat una pe benzina. Motoarele diesel sunt in general percepute ca fiind mult mai robuste. Acestea pot sa parcurga 300.000 de km si sa functioneze in continuare perfect. O masina pe benzina care a parcurs peste 150.000 de km va fi mai greu de vandut decat una pe diesel avand acelasi numar de kilometrii.

Costul taxelor si al asigurarii se ridica cam la acelasi nivel.

Asadar, daca circulati mai mult in afara orasului sau faceti naveta, e recomandat sa optati pentru diesel, chiar daca e mai scump. Motoarele diesel se incalzesc mai greu ca agregatele pe benzina si devin performante si economice dupa o mai lunga perioada de timp de la pornire. Daca aveti nevoie de o masina pentru oras, optati pentru motorul pe benzina. .Daca aveti posibilitatea incercati sa conduceti ambele tipuri de masina inainte de a lua o decizie, deoarece s-ar putea sa preferati manevrabilitatea unui anume tip de motor.

 

Ana-Maria Suciu

 


Article printed from Auto Business – Informatia auto de care ai nevoie!: http://www.auto-business.ro

URL to article: http://www.auto-business.ro/articole/motorizare-diesel-sau-pe-benzina.html

URLs in this post:

[1] pretul motorinei pe litru este mai mare: http://www.auto-business.ro/info-utile/pretul-carburantilor-in-cluj-napoca.html

Copyright © 2012 Autobusiness. All rights reserved.