07.02.2020 19:38

Euro 6: motor diesel la fel de ecologic ca cel cu aprindere prin scânteie

Bosch explica ce modificari aduce standardul Euro 6 pentru soferi

Euro 6 este o reglementare a Uniunii Europene care stabileste standardele de emisii pentru autovehicule. „Euro 6 va face ca autovehiculele cu motor diesel sa fie la fel de ecologice ca cele cu motor cu aprindere prin scânteie”, a declarat Dr. Rolf Bulander, membru al consiliului de administratie al Robert Bosch GmbH, responsabil pentru tehnologia sistemelor de propulsie. Principalul obiectiv al noii reglementari este stabilirea unor limite mai scazute privind emisiile de particule si oxizii de azot ale autovehiculelor. Începând cu 1 septembrie 2014, autovehiculele diesel pot emite cel mult 80 mg de oxizi de azot/km (în timp ce autovehiculele cu motor cu aprindere prin scânteie pot emite cel mult 60 mg/km). Aceste valori înlocuiesc limita anterioara de 180 mg/km. Începând cu 1 ianuarie 2015, toate autovehiculele noi puse în vânzare trebuie sa respecte limitele impuse de Euro 6.

Care este obiectivul legislatiei europene privind emisiile?

De la adoptarea standardului Euro 1 în 1993, emisiile provenite din traficul rutier au fost reduse drastic. Tehnologia auto avansata, ca cea oferita de Bosch, reduce emisiile de compusi cum ar fi CO2, oxizi de azot si particule. Progresul tehnic în materie de sisteme de propulsie are, de asemenea, efect: din 1990, emisiile de particule ale motoarelor diesel au fost reduse cu aproximativ 99%, iar motoarele diesel moderne emit cu aproximativ 98 la suta mai putini oxizi de azot fata de autovehiculele echivalente de la începutul anilor 1990. Pe masura ce electrificarea sistemelor de propulsie continua sa progreseze, nivelul emisiilor va fi redus si mai mult.

Autovehiculele vor fi acum mai scumpe?

Preturile pentru modelele care respecta standardul Euro 6 se afla, în general, la acelasi nivel cu preturile modelelor comparabile ce respecta standardul Euro 5. Uneori, modelele cu Euro 6 sunt prevazute cu dotari suplimentare – de exemplu, o transmisie diferita sau pneuri diferite – care ridica pretul. Daca înlaturati costul suplimentar al acestor dotari aditionale, veti constata ca nu exista o crestere considerabila a pretului modelelor care respecta standardul Euro 6.

Cum modifica standardul Euro 6 tehnologia autovehiculelor diesel?

Autovehiculele diesel necesita un sistem de tratare a gazelor de evacuare perfect adaptat pentru a respecta limitele mai scazute stabilite de standardul Euro 6. Pentru autovehiculele cu o greutate de pâna la aproximativ 1.700 kg, este suficient un catalizator cu stocarea oxizilor de azot, ce are un cost redus. „Pentru autovehiculele grele poate fi utilizat doar un catalizator SCR cu AdBlue”, a declarat Dr. Markus Heyn, presedintele diviziei Sisteme Diesel din cadrul Robert Bosch GmbH. Acest sistem injecteaza AdBlue, o solutie inodora de uree, care transforma oxizii de azot în vapori de apa si azot gazos, compusi inofensivi. Realimentarea cu AdBlue se face cu ocazia lucrarilor de service efectuate în mod regulat.

Ce modificari aduce standardul Euro 6 pentru soferi?

Standardul Euro 6 nu schimba nimic pentru persoanele care detin deja autovehicule. Acestia pot continua sa îsi utilizeze autovehiculele la fel ca înainte. Cumparatorii de autovehicule noi trebuie sa tina cont de trecerea la standardul Euro 6 în cazul în care doresc sa aiba un model echipat cu tehnologie de ultima ora.

Euro 6

Tehnologia Auto este cel mai mare sector de activitate al Grupului Bosch. În anul fiscal 2013, vânzarile acestuia au fost de 30.600.000.000 Euro sau 66% din cifra de vânzari totala a grupului (Nota: Ca urmare a unei modificari în normele legislative care reglementeaza consolidarea, cifrele din 2013 pot fi comparate doar într-o masura limitata cu cifrele din 2012). Astfel, Grupul Bosch a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori din industria auto. La nivel mondial, aproximativ 177.000 de angajati din sectorul Tehnologiei Auto activeaza în sapte domenii de activitate: tehnologii de injectie pentru motoarele cu ardere interna, componente periferice ale trenului de rulare, concepte de propulsie alternativa, sisteme de siguranta activa si pasiva, functii de asistenta si confort, sisteme de informare si comunicare la bord, precum si servicii si tehnologii pentru domeniul aftermarket. Bosch este autorul unor importante inovatii în industria auto, precum gestionarea electronica a motorului, sistemul antiderapare ESP® si tehnologia diesel common-rail.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii si servicii. În anul fiscal 2013, cei aproape 281.000 de angajati au generat vânzari de 46,1 miliarde de euro (Nota: Ca urmare a unei modificari în normele legislative care reglementeaza consolidarea, cifrele din 2013 pot fi comparate doar într-o masura limitata cu cifrele din 2012). Grupul Bosch este structurat în patru sectoare de activitate: tehnologie auto, tehnologie industriala, bunuri de larg consum, energie si echipamente pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 360 de filiale si companii regionale din peste 50 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vânzare reprezinta fundatia cresterii continue a concernului german.

În 2013, Bosch a investit aproximativ 4.500.000.000 Euro în cercetare si dezvoltare si a înregistrat aproape 5.000 de patente pe plan international. Aceasta înseamna o medie de 20 de patente pe zi. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch sporeste calitatea vietii, oferind solutii care sunt atât inovatoare, cât si utile. În acest fel, compania ofera la nivel mondial „Tehnica pentru o viata”. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto