04.07.2020 20:51

Cum poţi afla din timp care sunt locurile libere de parcare?

Posesorii de automobile din întreaga lume se confruntă cu lipsa  parcărilor în fiecare zi, în special în centrul oraşului. Şoferii ocolesc de nenumărate ori aceeaşi zonă şi fac manevre aparent imposibile, numai pentru a găsi un loc de parcare liber. Acum în San Francisco există un sistem de parcare inovator, o modalitate ecologică de a menaja nervii şoferilor americani: SFpark.

Regia Municipală de Transport San Francisco a lansat programul SFpark, cu ajutorul căruia şoferii sunt informaţi în timp real despre locurile de parcare disponibile din zona în care se află. Sistemul foloseşte senzori de parcare wireless şi o aplicaţie open source pentru telefoanele mobile.

SFpark funcţionează după principiul stabilirii preţului în funcţie de cerere: preţul unui loc de parcare din orice cartier se ajustează în funcţie de cerere, astfel că în zonele aglomerate, tariful pentru parcare este mai mare. Preţul este ajustat o dată pe lună, iar autorităţile speră astfel să descongestioneze străzile pline de maşini şi să îndemne şoferii să parcheze în locurile mai libere.

Sute de milioane de kilometri sunt străbătuţi anual în lume doar pentru căutarea locurilor de parcare libere

Profesorul Shoup a realizat un studiu în cartierul din jurul campusului UCLA (15 cvartale de blocuri), în Los Angeles. Pe parcursul unui an, maşinile din acea zonă au străbătut peste 1,5 milioane kilometri, doar pentru căutarea unui loc de parcare – ceea ce înseamnă cel puţin 36 de călătorii în jurul lumii. Dacă multiplicăm numărul cu sutele de zone urbane din lume de-a lungul anilor, volumul de emisii de carbon va fi ameţitor.

Deşi caracterul ecologic al sistemului este evident, există şi împotriviri. În Canada, oficialii  se tem de faptul că senzorii nu vor funcţiona adecvat din cauza condiţiilor meteo extreme, unele autorităţi americane consideră că sistemul va distrage atenţia şoferilor, în timp ce autorităţile din Bucureşti nu reuşesc să se împrietenească cu tehnologia.

Sursa: imopedia.ro 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto