01.26.2022 13:31

Carburantii se scumpesc din nou

OMV-Petrom scumpeste carburantii, din nou pentru a-si acoperi costurile din amenda cu carea fost sanctionata de Consiliul Concurentei?


Carburantii se scumpesc din nou

OMV-Petrom scumpeste carburantii, din nou pentru a-si acoperi costurile din amenda cu carea fost sanctionata de Consiliul Concurentei?

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din România atentioneaza asupra unor noi nereguli în functionarea pietei petrolisilor: OMV PETROM scumpeste carburantii, din nou, pentru a-si acoperi costurile din amenda cu care a fost sanctionata de Consiliul Concurentei?

În data de 10 ianuarie 2012, Consiliul Concurentei a anuntat în mod oficial amenadarea unor importante companii petroliere din România pentru o întelegere neregulamentara între acestea, al carei initiator a fost OMV PETROM, privind scumpirea unui sortiment de combustibil.

Pe 12 ianuarie 2012, imediat dupa sanctiunile anuntate de Consiliul Concurentei, OMV Petrom a majorat preturile carburantilor la toate sortimentele cu 9 bani pe litru. De la începutul acestui an, în mai putin de 1 luna, compania OMV PETROM a majorat pretul motorinei de 3 ori, ajungându-se la o crestere totala de 26 de bani/litru motorina !

Din cresterea totala de 26 bani/litru motorina, se poate justifica numai o crestere de 8 bani/litru urmare majorarii accizelor începând de la 01 ianuarie 2012, conform analizei comunicate de UNTRR in data de 30 decembrie 2011 (http://www.untrr.ro/comunicat-de-presa-30-12-2011-majorare-de-pret-la-carburant-justificata-de-cresterea-accizelor-la-01-01-2012.html ).

În conditiile în care pretul petrolului pe piata internationala este stabil, consideram ca diferenta de 16 bani/litru reprezinta o crestere nejustificata si abuziva a pretului motorinei, prin care compania OMV PETROM transfera asupra transportatorilor amenda care i-a fost aplicata de Consiliul Concurentei – acesta fiind singura explicatie posibila a acestei majorari.

De asemenea, ca lider pe piata carburantilor, OMV PETROM influenteaza comportamentul celorlalti actori importanti de pe aceasta piata precum ROMPETROL si LUKOIL, care la rândul lor au crescut nejustificat pretul motorinei cu pâna la 17 bani/litru în acest an.

Atragem atentia asupra impactului negativ în lant pe care distorsiunile de pe piata carburantilor îl exercita asupra functionarii celorlalte sectoare ale economiei nationale, începând cu transporturile rutiere, continuând cu toate celelalte sectoare pe care acestea le deservesc, pâna la pretul final al produselor de pe raft.

UNTRR – Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata în 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, înregistrând de la înfiintare pâna în prezent peste 13.000 de membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto