08.09.2020 2:59

Audi introduce o nouă tehnologie multi-LED pentru faruri, interzisă însă în SUA

Clienţii din Europa ai Audi vor putea cumpăra, pentru 3.000 de dolari în plus, sedanuri A8 echipate cu faruri construite cu o nouă tehnologie multi-LED, care luminează mai bine fără să orbească automobiliştii din sens opus, dar care nu sunt permise de legislaţia americană, relatează Bloomberg citat de economica.net

Audi a putut face doar o demonstraţie în SUA, întrucât legislaţia veche de 45 de ani nu permite folosirea unor astfel de faruri pe a doua mare piaţă auto la nivel global, după China.

“Tehnologia de iluminare s-a modificat dramatic în ultimii 10-15 ani. Este dificil să faci inovaţii cu reglementări din 1968″, a spus Stephan Berlitz, director la Audi.

Audi, diviza de lux a Volkswagen, se numără printre producătorii de automobile şi de sisteme de iluminat care insistă pentru modificarea regulii potrivit căreia farurile trebuie să aibă o fază scurtă şi una lungă de lumină, distincţie pe care noile faruri ale Audi, care ajustează automat lumina, o elimină.

Sistemele LED sunt mai durabile, generează mai puţină căldură şi folosesc mai puţină energie.

Autorităţile americane nu sunt convinse că farurile LED îmbunătăţesc siguranţa, întrucât testele au avut rezultate mixte. Numărul tamponărilor a crescut pentru majoritatea modelelor prevăzute cu becuri de frână LED, cu excepţia modelului Accord al Honda Motor.

Farurile multi-LED vor fi disponibile opţional pentru automobilul A8, al cărui preţ porneşte de la 72.000 de dolari şi poate ajunge la 134.500 de dolari.

Noua tehnologie, numită matrix-beam, foloseşte pentru prima oară LED-uri multiple, care permit şoferilor să dispună permanent de faza lungă a farurilor. LED-urile, comandate de camere şi senzori, se opresc sau îşi reduc luminozitatea, creând o serie de lumini şi umbre, pentru îmbunătăţirea vizibilităţii. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto