08.09.2020 3:07

Asistenta la parcare

Sistemele de asistare la parcare de la Bosch ajuta soferii sa parcheze în siguranta si confortabil

Pentru multi soferi, parcarea este adesea un factor de stres. Locul din ce în ce mai mic pentru efectuarea manevrelor, spatiile înguste si traficul extrem de agitat fac din parcare o sarcina tot mai dificila. Parcarile si manevrele necesare pentru efectuarea acestora sunt înca actiuni riscante. O analiza a datelor despre accidente efectuata de AZT, un institut german de cercetare a accidentelor, indica faptul ca aproximativ jumatate din totalul accidentelor din  Germania ce implica deteriorari ale autovehiculelor sunt cauzate de coliziunile din timpul parcarilor. Sistemele de asistenta la parcare pot ajuta la scaderea acestui numar, deoarece ajuta soferii sa parcheze si sa manevreze autovehiculele în siguranta si în mod confortabil. Bosch este unul dintre principalii furnizori pe acest segment.

Sistemul de asistare la parcare: vedere de ansamblu în timpul parcarii

Sistemul de asistare la parcare Bosch sprijina soferul atunci când fiecare centimetru conteaza. Utilizând senzori integrati în bara de protectie, sistemul monitorizeaza zona din fata si din spate a autovehiculului si detecteaza obstacolele în timp util. La fel ca liliecii, senzorii trimit semnale cu ultrasunete si apoi receptioneaza semnalele reflectate. Sistemul utilizeaza diferenta de timp dintre cele doua semnale pentru a calcula distanta dintre autovehicul si obstacol, operatie pe care o poate efectua începând de la o distanta de 2,5 metri. În functie de tipul autovehiculului si al sistemului, acesta emite un semnal sonor de avertizare sau combina avertizarea sonora cu un semnal vizual de avertizare a soferului. În cazul versiunii care emite doar un semnal sonor, distanta este indicata printr-un ton de avertizare a carui frecventa creste pe masura ce autovehiculul se apropie de obstacol si devine în final continuu. Sistemele cu semnalizare vizuala si sonora încep prin a indica vizual apropierea de un obstacol prin intermediul afisajelor LED sau al unei imagini afisate pe ecran, în acelasi timp emitând un semnal sonor de avertizare în momentul în care autovehiculul se apropie prea mult de acesta (la o distanta de aproximativ 30 cm sau mai mica). Astfel, nici cele mai mici spatii de parcare nu mai reprezinta o problema. Sistemul de asistare la parcare poate preveni unele reparatii costisitoare cauzate de accidentele din timpul parcarii. În majoritatea cazurilor, pretul acestuia este amortizat de prima coliziune pe care o evita.

Asistentul la parcare este precum mersul pe sine

Încercarile nereusite de parcare sunt stresante si iritante. Asistentul la parcare Bosch ajuta soferii sa parcheze în orice loc adecvat în doar câteva secunde, fara stres si fara probleme. Un senzor special, integrat în partea laterala a barei de protectie fata, scaneaza partea respectiva a drumului pe care circula autovehiculul. Asistentul la parcare anunta soferul imediat ce gaseste un loc adecvat pentru parcarea paralela sau perpendiculara. Daca soferul apasa butonul pentru a activa asistentul la parcare, acesta din urma calculeaza în doar câteva fractiuni de secunda traiectoria optima pentru a ajunge la spatiul respectiv, miscarile necesare ale volanului si numarul de manevre necesare. Apoi asistentul la parcare preia comanda: soferul ia mâna de pe volan si controleaza manevrele de parcare doar prin actionarea cu grija a pedalelor de acceleratie si de frâna. Cu ajutorul servodirectiei electrice, asistentul efectueaza toate miscarile volanului si ghideaza autovehiculul în cele mai înguste spatii de parcare, ca si cum ar fi pe sine. Soferul ramâne la comanda în permanenta, putând anula efectuarea manevrelor în orice moment prin simpla preluare a controlului asupra volanului. În plus, asistentul ajuta si la iesirea din spatiul de parcare. Acesta ghideaza autovehiculul într-o pozitie din care soferul îl poate scoate rapid si în siguranta din parcare. Soferul supravegheaza traficul si frâneaza sau accelereaza conform indicatiilor sistemului.

1-CC-18725

Sistemul de parcare automata: parcare perfecta în spatii înguste, fara a fi necesara prezenta soferului la volan

Sistemul de parcare automata Bosch va fi lansat pe piata în anul 2015. Acesta asigura intrarea si iesirea complet automatizate în si din spatiile de parcare selectate. Soferii se pot concentra doar pe controlul procesului, putând ramâne în autovehicul sau iesi în prealabil. În curând, nu vor mai reprezenta o problema nici spatiile în care usile autovehiculelor se deschid cu greu. În acest caz, soferul poate iesi din autovehicul atunci când se afla lânga locul de parcare selectat si poate initia de la distanta manevrele de parcare, de exemplu prin apasarea unui buton de pe cheia autovehiculului sau de pe smartphone. Apoi autovehiculul intra si iese singur din spatiul de parcare, fara a fi necesara prezenta soferului la volan. Pentru a întrerupe efectuarea manevrelor, soferul trebuie doar sa elibereze butonul.

1-AE-17867

Camera video pentru marsarier: o perspectiva noua asupra parcarii

În cazul multor autovehicule moderne, soferul are o vedere limitata asupra zonei din jurul autovehiculului. Geamurile laterale si cele din spate sunt din ce în ce mai mici si forma autovehiculelor este puternic influentata de cerintele aerodinamice si de protectie a pietonilor. Acestia sunt câtiva factori din cauza carora manevrele de sofat sigure si precise devin din ce în ce mai dificile, daca nu practic imposibile. Camera video pentru marsarier Bosch ajuta soferii în timpul deplasarii în marsarier. Imaginea live captata de o camera video si afisata pe ecranul sistemului audio sau de navigatie prezinta zona din spatele autovehiculului. Acest „al treilea ochi” este activat automat în momentul cuplarii treptei de marsarier. Soferul poate vedea pe ecran în timp real daca drumul este liber. Camera video nu poate însa afisa zona din jurul colturilor autovehiculului si nici nu poate furniza informatii precise referitoare la distanta. Din acest motiv, Bosch combina tehnologia camerei video cu un sistem de asistenta la parcare pe baza de senzori cu ultrasunete. Aceste tehnologii se completeaza perfect: de exemplu, distantele masurate de senzorii cu ultrasunete sunt afisate sub forma unor bare colorate în cadrul imaginii live furnizate de camera video. Astfel, soferul are acces dintr-o privire la toate informatiile importante.

1-AE-17866

Sisteme cu mai multe camere video si valet pentru parcare

Bosch lucreaza deja la sistemele cu mai multe camere video care pot prezenta soferilor o imagine panoramica, fara distorsiuni si de înalta calitate a autovehiculului si a zonei din jurul acestuia. În etapa urmatoare, sistemele video afiseaza imaginile pe care le înregistreaza si le interpreteaza. Sistemele inteligente de camere video vor analiza secventele video. În cazul detectarii unor obstacole sau a unor obiecte în miscare în imediata apropiere a autovehiculului, acestea vor avertiza soferul, iar în situatia unui pericol de coliziune iminenta, vor interveni, de exemplu printr-o frânare rapida.

1-AE-16424

În viitor, solutiile de tip „valet pentru parcare” vor elibera complet soferii de stresul cautarii îndelungate a unui loc de parcare, precum si de manevrele obositoare de parcare si de plecare. Autovehiculul va primi la începutul calatoriei informatiile referitoare la locurile libere din parcarile amenajate. Apoi soferul va opri autovehiculul la intrare si va coborî. Dupa activarea functiei, autovehiculul se va deplasa singur pâna la locul de parcare, iar la solicitarea soferului va reveni la locul destinat preluarii.

1-AE-15642

Senzorii cu ultrasunete Bosch: standardizati si rentabili

Pentru toate aceste functii pe baza de ultrasunete, Bosch utilizeaza senzori standardizati si rentabili. Conceptul platformei adaptabile Bosch ofera flexibilitate maxima pentru producatorii auto: solutii de sisteme ce pot fi adaptate cu precizie în functie de fiecare autovehicul. O unitate de comanda ASIC asigura integrarea simpla a functiilor într-o unitate de comanda centrala sau într-o unitate de comanda mai mica, de sine statatoare.

1-AE-14779

Camera video cu raza scurta de actiune Bosch: mica si puternica

Bosch utilizeaza cea mai noua tehnologie CMOS (complementary metal oxide semiconductor) pentru camerele sale video, care asigura o calitate de exceptie a imaginii, chiar si la contrast foarte mare sau luminozitate redusa. Pentru a capta o zona cât mai mare, Bosch utilizeaza camere video cu un unghi de vizualizare de 180 de grade. Distorsiunile inevitabile de tip „fish-eye” sunt corectate optic si/sau prin aplicarea unui algoritm puternic. Astfel, soferul vede o reprezentare naturala si usor de înteles a zonei din imediata apropiere a autovehiculului.

1-AE-12654

Tehnologie Auto este cel mai mare sector de activitate al Grupului Bosch. În anul fiscal 2012, vânzarile acestuia au fost de 31.100.000.000 Euro sau 59% din cifra de vânzari totala a grupului. Astfel, Grupul Bosch a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori din industria auto. La nivel mondial, aproximativ 177.000 de angajati din sectorul Tehnologiei Auto activeaza în sapte domenii de activitate: tehnologii de injectie pentru motoarele cu ardere interna, componente periferice ale trenului de rulare, concepte de propulsie alternativa, sisteme de siguranta activa si pasiva, functii de asistenta si confort, sisteme de informare si comunicare la bord, precum si servicii si tehnologii pentru domeniul aftermarket. Bosch este autorul unor importante inovatii în industria auto, precum gestionarea electronica a motorului, sistemul antiderapare ESP® si tehnologia diesel common-rail.

1-AE-15876

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii si servicii. În anul fiscal 2012, aproape 306.000 de angajati au generat vânzari de 52.500.000.000 Euro. Începând cu anul 2013, grupul Bosch a fost structurat pe patru sectoare de activitate: tehnologie auto, tehnologie industriala, bunuri de larg consum, energie si echipamente pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 360 de filiale si companii regionale din peste 50 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vânzare reprezinta fundatia cresterii continue a concernului german. Bosch a cheltuit în 2012 peste 4.800.000.000 Euro pentru cercetare si dezvoltare si a înregistrat aproape 4.800 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch sporeste calitatea vietii, oferind solutii care sunt atât inovatoare, cât si utile. În acest fel, compania ofera la nivel mondial „Tehnica pentru o viata”. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto