12.06.2019 10:30

7 factori care determina pretul unei masini

Exista putine subiecte de conversatie mai controversate decât pretul “corect” pentru o matina la mâna a II-a. Exista însa câteva reguli empirice pe care le puteti folosi pentru a obtine o achizitie mai avantajoasa – chiar daca avantajul este minor – fata de valoarea reala a masinii. CarsOnTheWeb va ofera o privire generala a celor mai importanti factori.

1. Cumparati si vindeti în ton cu anotimpul

Piata vehiculelor uzate fluctueaza puternic în functie de anotimp. La primele semne de zapada veti dori sa plecati la drum numai într-un 4×4 solid, dar majoritatea iubitorilor de soare se vor aduna în showroom în prima zi de primavara ca sa îsi ia o masina decapotabila.

Preturile unor astfel de masini variaza pe baza acestor dorinte variabile, astfel ca ar putea fi o idee buna sa achizitionati câteva decapotabile bune pe timpul iernii.

2. Masina potrivita la locul potrivit …

Nu exista doua piete identice. În timp ce SUV-urile devin tot mai prezente în toate colturile Europei, între segmentele „traditionale” ale pietei de masini exista înca diferente importante.

În mod traditional, francezii prefera sa cumpere masini franceze, iar italienii prefera marcile italiene, dar mai exista si alte tendinte notabile. De exemplu, masinile sedan sunt mult mai populare în sudul Europei, în timp ce clientii obisnuiti din Europa de vest opteaza mai degraba pentru un break practic.

Sistemul de impozitare este de asemenea un factor determinant important: în Belgia, „tara diesel”, veti gasi mult mai multe foste masini de leasing cu motoare diesel moderne, în timp ce în Italia, aflata în avangarda gazului natural comprimat, veti putea gasi un numar deosebit de mare de vehicule alimentate cu gaz natural.

3. … si de la producatorul potrivit

Daca la alegerea unei marci de cereale sau de pastile de masina de spalat vase loialitatea fata de marca este de domeniul trecutului, foarte multi cumparatori de masini din Europa nu se vor desparti cu nici un pret de marcile favorite de masini.

Pentru profesionisti exista o singura regula de aur: daca vrei sa nu gresesti, cumpara masini germane. Tripleta germana formata din Audi, BMW si Mercedes-Benz continua sa domine listele de popularitate, în timp ce Opel si Volkswagen (în pofida scandalului noxelor) de asemenea beneficiaza de radacinile lor germane.

4. Masini mici, griji pe masura

Relativ vorbind, pierderea de valoare a unei masini de oras este mult mai limitata comparativ cu un sedan exclusiv sau cu o masina sport. Acest lucru se explica în mare masura prin pretul lor de achizitie redus, la care se adauga avantajul unui kilometraj mai redus. Mai mult, datorita unei oferte mari de astfel de masini, acestea constituie o investitie relativ sigura. Dezavantajul este ca marja de profit a vânzatorului este minuscula.

5. Alegeti 50 de nuante de gri

Cei care vor sa tranzactioneze rapid pe piata masinilor uzate procedeaza întelept daca achizitioneaza culori „sigure”. Masinile în culori închise si neutre sunt înca preferate pe piata de azi în comparatie cu masinile în culori stridente. Rosul Ferrari Red este practic singura exceptie de la aceasta regula, pentru ca aveti putine sanse sa vindeti un Porsche galben canar.

6. Importanta nivelului de accesorizare

Cu exceptia culorii, nivelul de accesorizare este elementul cel mai important la alegerea unei masini uzate. Aerul conditionat a devenit indispensabil, dar foarte multi oameni înca doresc sa plateasca ceva în plus pentru sisteme de navigatie încorporate sau scaune din piele.

Desi tehnologiile recente de siguranta, precum asistenta schimbarii de banda sau o frâna automata de urgenta poate ridica în mod substantial valoarea reziduala a unei masini, nu este sigur ca pentru aceste functii cumparatorii sunt dispusi sa plateasca.

7. Alegeti motoarele corecte

Desi pâna de curând consumatorii europeni preferau motoarele diesel, în prezent este mai greu de precizat ce fel de motor se afla sub capota fiecarei masini. Nu numai ca motoarele pe benzina sunt în crestere (si nu numai la masinile mici de oras), dar apar din ce în ce mai mai multe masini hibride si electrice pe piata de masini uzate. Acestea sunt înca destul de scumpe – datorita pretului initial ridicat – ceea ce necesita o atentie sporita.

COTW

articol scris de Jolijn Bockstaele, COTW 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto