05.29.2020 17:18

3.000.000.000 de senzori

Compania Bosch a produs senzorul MEMS cu numarul 3.000.000.000.

Sistemele micro-electro-mecanice (MEMS) reprezinta ochii si urechile, si chiar toate celelalte simturi ale dispozitivelor mobile moderne. Bosch utilizeaza aceste micute ajutoare de înalta tehnologie pentru „a învata” autovehiculele si dispozitivele electronice moderne „sa simta” lumea din jur. Fiind create initial pentru sistemele electronice auto, aceste componente pot fi întâlnite acum la smartphone-uri, laptopuri si tablete, console de jocuri si ceasuri de mâna sport. Multe dintre cele mai noi functii ale autovehiculelor si dispozitivelor electronice, inclusiv programul electronic de stabilitate ESP® si utilizarea mai degraba a gesturilor decât a tastelor pentru folosirea smartphone-urilor, nu ar putea fi imaginate fara aceste instrumente de masura extrem de sensibile.

Bosch furnizeaza senzori pentru o gama larga de aplicatii în domeniul echipamentelor electronice de larg consum sau al celor pentru industria auto. Acesti senzori masoara presiunea, acceleratia, miscarea de rotatie, debitul masic si câmpul magnetic al pamântului. Bosch a fost lider în tehnologia senzorilor MEMS înca de la aparitia acesteia, iar astazi genereaza o cifra a vânzarilor mai mare decât a oricarui alt furnizor de pe piata extrem de dinamica a senzorilor MEMS. De la intrarea în productie, în anul 1995, compania a produs peste 3.000.000.000 de senzori MEMS, cu un volum al productiei care înregistreaza noi recorduri de la an la an.

fabricare-MEMS

Bosch a avut nevoie de 13 ani pentru a produce 1.000.000.000, de înca 3 ani pentru a atinge al II-lea miliard, si de numai 18 luni pentru a ajunge la 3.000.000.000. În 2012, de pe linia de productie a fabricii de placi de siliciu din Reutlingen, dotata cu cele mai moderne tehnologii, au iesit aproximativ 600.000.000 de senzori, sau 2.400.000 de senzori în fiecare zi lucratoare.

marimea-MEMS

Echipamentele electronice auto sau de larg consum nu mai pot fi imaginate fara senzorii MEMS. În viitor, acestia vor actiona ca ochii si urechile sistemelor si obiectelor conectate prin intermediul internetului obiectelor si serviciilor”, a declarat Klaus Meder, presedintele diviziei Bosch Automotive Electronics.

Ajutoare de mici dimensiuni si înalta tehnologie pentru autovehicule si smartphone-uri

Senzorii MEMS sunt cele mai mici produse fabricate de Bosch. Au fost utilizati pentru prima data pentru echipamentele electronice auto, iar Bosch produce acesti senzori de precizie din 1995. De exemplu, elementul de baza al sistemului ESP® este un senzor de giratie care înregistreaza miscarile de rotatie ale autovehiculului în jurul propriei axe verticale, iar în ziua de astazi fiecare autovehicul modern înglobeaza pâna la 50 de senzori MEMS. Considerentele de baza pentru utilizarea senzorilor MEMS în domeniul auto sunt fiabilitatea si caracterul lor robust, având în vedere ca senzorii au un impact direct asupra sigurantei participantilor la trafic.

MEMS'-'

Dimensiunea si consumul de energie sunt factori mult mai putin importanti. Dar lucrurile sunt destul de diferite atunci când este vorba despre  smartphone-uri sau console de jocuri, acesta fiind motivul pentru care Bosch a redus de-a lungul anilor dimensiunea senzorilor la doar o cincime din cea initiala. Senzorii de ultima generatie reunesc o multime de functii într-o carcasa ce masoara doar câtiva milimetri patrati. În acelasi timp, consumul de energie al senzorilor a înregistrat o reducere de ordinul sutelor. Bosch este singurul furnizor de pe piata care produce tipuri de senzori pentru extrem de multe aplicatii. Compania detine sau a depus documentatia pentru peste 1.000 de aplicatii, fapt care îi garanteaza puterea inovatoare.

MEMS'-01

Bosch Sensortec

Pentru a putea reactiona rapid si în mod flexibil la cerintele pietei echipamentelor electronice de larg consum care este extrem de dinamica, a fost înfiintata compania Bosch Sensortec GmbH la Reutlingen, în 2005. Aceasta filiala Bosch a adus de curând pe piata primul senzor cu 9 axe din lume. Modelul BMX055 poate masura acceleratia, giratia si câmpul magnetic al pamântului concomitent în toate directiile în spatiu, ceea ce îl face adecvat pentru o gama întreaga de posibile aplicatii. Senzorul poate fi utilizat ori de câte ori este nevoie sa fie determinat locul sau pozitia în spatiu a unui dispozitiv mobil, sau orientarea acestuia fata de câmpul magnetic al pamântului, putând fi integrat chiar si în cele mai mici dispozitive.

MEMS-02

Senzorii MEMS: aspecte tehnice

Inginerii au creat structuri de siliciu extrem de fine în interiorul senzorilor, care se deplaseaza cu fractiuni de micrometru la miscarea carcasei acestora. Astfel se modifica proprietatile electrice, acest lucru putând fi masurat si transformat într-un flux de date, care poate determina, de exemplu, în ce pozitie se afla un telefon mobil în momentul respectiv. Inginerii Bosch lucreaza cu dimensiuni incredibil de mici: în timp ce un fir de par uman are un diametru de 70 de miimi de milimetru (70 de micrometri), unele componente ale senzorilor masoara doar 4 micrometri, fiind de 17 ori mai mici decât firul de par.

Deoarece senzorii micro-mecanici genereaza doar semnale electrice de mica intensitate, expertii au integrat elemente electronice suplimentare atât în carcasa componentului, alaturi de senzor, cât si, uneori, chiar direct, în cadrul aceluiasi cip. Acestea preiau semnalul de mica intensitate, îl proceseaza, îl amplifica si îl transforma în date digitale. Astfel, senzorii MEMS pot transmite masuratorile efectuate direct la unitatile de comanda.  În curând acesti senzori de precizie vor putea face mult mai multe lucruri, fie ca sunt cusuti în articolele de îmbracaminte pentru a masura pulsul, fie ca au rol de statii meteo mobile, masoara concentratiile de CO2 din aer sau capteaza miscarile tipice pe care oamenii le fac atunci când pun telefonul mobil în buzunar, pentru a dezactiva afisajul.

Informatii despre fabricarea placilor de siliciu si producerea senzorilor pot fi gasite la adresa http://videoportal.bosch-presse.de/en/clip/_/Rt/AE/robert-bosch-gmbh-reutlingen-automotive-electronics-12.

Tehnologie Auto este cel mai mare sector de activitate al Grupului Bosch. În anul fiscal 2012, vânzarile acestuia au fost de 31,1 miliarde de euro sau 59% din cifra de vânzari totala a grupului. Astfel, Grupul Bosch a devenit unul dintre cei mai importanti furnizori din industria auto. La nivel mondial, aproximativ 177.000 de angajati din sectorul Tehnologiei Auto activeaza în sapte domenii de activitate: tehnologii de injectie pentru motoarele cu ardere interna, componente periferice ale trenului de rulare, concepte de propulsie alternativa, sisteme de siguranta activa si pasiva, functii de asistenta si confort, sisteme de informare si comunicare la bord, precum si servicii si tehnologii pentru domeniul aftermarket. Bosch este autorul unor importante inovatii în industria auto, precum gestionarea electronica a motorului, sistemul antiderapare ESP® si tehnologia diesel common-rail.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii si servicii. În anul fiscal 2012, aproape 306.000 de angajati au generat vânzari de 52.500.000.000 Euro. Începând cu anul 2013, grupul Bosch a fost structurat pe patru sectoare de activitate: tehnologie auto, tehnologie industriala, bunuri de larg consum, energie si echipamente pentru constructii. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 360 de filiale si companii regionale din peste 50 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, Bosch este reprezentat în aproximativ 150 de tari. Aceasta retea internationala de dezvoltare, productie si vânzare reprezinta fundatia cresterii continue a concernului german. Bosch a cheltuit în 2012 peste 4.800.000.000 Euro pentru cercetare si dezvoltare si a înregistrat aproape 4.800 de patente pe plan international. Prin toate produsele si serviciile sale, Bosch sporeste calitatea vietii, oferind solutii care sunt atât inovatoare, cât si utile. În acest fel, compania ofera la nivel mondial „Tehnica pentru o viata”. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Newsletter-ul AutoBusiness iti aduce:

  • Cele mai noi stiri din domeniul auto
  • Cele mai bune oferte
  • Cele mai interesante evenimente auto